čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Desítky centimetrů nového sněhu v Jeseníkách zlepšily podmínky pro lyžování

Nový sníh vylepšil o víkendu podmínky pro lyžování v Jeseníkách. Místy ho napadlo i několik desítek centimetrů. Na sjezdovkách v zimních areálech v regionu panují velmi dobré podmínky, v sobotu i v neděli zaznamenaly vysokou návštěvnost.

Do stop vyrazili také běžkaři. V Jeseníkách nadále platí třetí lavinový stupeň, který znamená značné nebezpečí pádu lavin. Zhruba 2000 návštěvníků dorazilo i přes sněžení o víkendu do střediska v Branné. „Návštěvnost byla úplně super, i když v sobotu přes poledne padal mokrý sníh. Posněžuje také dnes, máme tu minus čtyři stupně. Dokonce jsme udělali běžeckou stopu, takže máme pochvalu i za ni," řekl Čprovozovatel areálu Rostislav Procházka. Na Červenohorském sedle se o víkendu potýkali s hustým sněžením, za dva dny tam připadlo zhruba 30 centimetrů nového sněhu.

Dnes nás trošičku potrápila mlha, přesto byla návštěvnost na tohle roční období, to znamená na první víkend po Vánocích a Silvestru, nadprůměrná. Každý den tu bylo kolem 1200 lidí, mezi nimi byli také běžkaři," uvedl vedoucí areálu Martin Dubský. K zájmu o lyžování na Červenohorském sedle podle něj zřejmě přispěl i déšť v nižších polohách. Sněžení a místy také silný vítr neodradil lyžaře ani od návštěvy areálu v Přemyslově. „Návštěvnost byla velmi dobrá. V sobotu jsme tady měli tak sedm set lidí a dnes asi pět set," řekl zástupce střediska Jaroslav Podzimek.

Z nového sněhu, který napadl, ho však podle něj zůstalo na sjezdovkách minimum. Nárazový vítr jej z upravených svahů s technickým sněhem většinou odvál do okolních lesů. Podle horské služby se díky vydatnému sněžení a silnému severozápadnímu větru uložilo na závětrných svazích Jeseníků za posledních 24 hodin více než půl metru sněhu. Lidé by proto neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 30 stupňů, odborníci jim nedoporučují ani horské túry. V regionu od 3. ledna platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jeseníky, sport, lyžování, počasí, sníh, lavina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.