pátek 29. března 2024 Taťána

Lidé si půjčují lyže na celou sezonu už v září. Půjčovny musí držet krok s trendy na trhu

Krok s novinkami na trhu musejí poslední dobou držet půjčovny lyží v Olomouckém kraji. Podle zástupců provozoven se radikálně zvyšuje zájem o nejdražší typy lyží, ale také o výbavu na celou sezonu pro skialpinismus. Půjčovny tak musejí svůj sortiment stále rozšiřovat o nejnovější značky a investovat do výbavy.

Majitelé půjčoven musí stále investovat do nejnovějších trendů

Trend se podle zástupců půjčoven již obrací ve prospěch náročnějších zákazníků. Pociťuje to například přerovská půjčovna lyží Jankusport, která má v nabídce slalomové, "obřákové", závodní i freeridové lyže. „Jde o obrovský narůstající trend. Dříve si lidé nenechali moc vysvětlit a trvali na svých lyžích, nyní je to ročně nárůst až o 30 procent těch, kteří chtějí vyzkoušet nové trendy či nové lyže. Mezi dospělými je to již 70 procent těch, kteří si chtějí půjčit nové lyže, nejnovější technologii, nějaké super lyže," řekl majitel provozovny Jaroslav Janků.

Pro obchodníky to znamená neustále investovat do sortimentu lyží, chybět nesmí ani nejnovější trendy. „Je to řehole na úkor peněz, ale na druhou stranu se zákazníci vracejí a reference jsou úplně jiné," doplnil Janků. Podotkl, že příští rok chystá investici i do skialpinistického vybavení. Podobnou zkušenost má například půjčovna lyží Skimax v Olomouci, která půjčuje lyžařskou výbavu milovníkům zimních sportů nejen z regionu, ale i z celé republiky, ročně jde řádově o tisíce párů lyží.

Lidé si půjčují lyže už od září

Proměňuje se trend lyžařů, chtějí vyzkoušet něco nového. Máme tři druhy lyží - jde o juniorskou výbavu, top nové lyže a poté nejdražší lyže, které půjčujeme jen krátkodobě. Tyto lyže stojí třeba 30 tisíc korun. Máme už stálé zákazníky, kteří lyže nekupují, ale vyzkouší si novinky na trhu," řekl zástupce půjčovny Petr Koutný. Od této sezony začala půjčovna kvůli zájmu nabízet i vybavení pro skialpinismus. Zájem o půjčování vybavení se podle Koutného zvyšuje.

„Otevíráme 1. září a už tento den máme narváno. Lidé vědí, že nakupujeme nové věci a už od začátku září tady naběhnou v kraťasech a lyže si půjčují na celou sezonu," doplnil. Zkoušení novinek na trhu prostřednictvím půjčoven potvrzuje i řada lyžařů. Výjimkou nejsou ani situace, kdy si parta lyžařů půjčí v půjčovně nejnovější značky a během víkendu si je vzájemně prostřídají. Podle pracovníků půjčoven se již delší dobu zvyšuje také počet zájemců, kteří si lyžařskou výbavu půjčují na celou sezonu.

Ceny na celou sezonu se pro nejmenší děti pohybují kolem tisíce korun, u juniorů do 1400 korun. Dospělé vyjde zapůjčení lyží včetně bot a holí na sezonu zhruba od 1700 korun až 2200 korun, s novými lyžemi se cena zapůjčené výbavy vyšplhá na 2000 až 2600 korun. Nové lyže označované jako VIP modely se dají na sezonu zapůjčit za dvojnásobek základní ceny, půjčovny však často preferují u těchto lyží krátkodobé zápůjčky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyže, lyžování, sport, trendy, půjčovny

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.