středa 24. dubna 2024 Jiří

V Jeseníkách panuje ideální zimní počasí. Kvůli silnému větru však záchranáři nedoporučují hřebenové túry

Ideální zimní počasí panuje nadále v jesenických horách. Před víkendem jsou všechna lyžařská střediska i jejich služby v provozu, sněhu na sjezdovkách je dostatek.

Zalyžovat si mohou díky zimním teplotám i lidé v níže položených areálech. V nejvyšších partiích hor leží půldruhého metru sněhu. Kvůli silnému větru však záchranáři nedoporučují hřebenové túry. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Na Ovčárně jsou nyní čtyři stupně pod nulou a panuje slunečné počasí.

Fouká ale silný jižní nárazový vítr, proto jsme dali výstrahu, aby se lidé nepohybovali v hřebenové části hor. Vítr s sebou přefoukává sníh, který vytváří až dvoumetrový závoj. Na horách máme druhý stupeň lavinového nebezpečí. Jižní svahy jsou téměř stabilizovány, severní svahy vykazují střední stabilitu, jsou tam kritické vrstvy. V každém případě by se lyžaři neměli pohybovat mimo turistické značky, jsme v národní přírodní rezervaci," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Na své by si na horách měli přijít i běžkaři, běžecké tratě jsou upravené. Silným větrem se však místy vytvářejí sněhové jazyky. „Jinak jsou tratě ve výborné kondici," doplnil Hejtmánek. Ideální podmínky nadále hlásí například Červenohorské sedlo. Podmínky pro lyžování jsou vynikající, dostatek sněhu, na svazích je silná vrstva zmrzlého sněhu s novým prašanem, sjezdovky jsou upravené, vzkazují provozovatelé střediska na svých stránkách.

Všechny vleky a sjezdovky jsou v provozu také v Přemyslově na Šumpersku, kde chystají na pátek a v sobotu noční lyžování. Metrem sněhu a slunečným počasím se dnes může pochlubit i středisko Ramzová. Dostatek sněhu mají také níže položené areály. Výborné lyžařské podmínky panují například v Hlubočkách u Olomouce.

V provozu jsou tam všechny sjezdovky a jsou podle zástupců areálu perfektně vysněženy. Celkem 40 centimetrů sněhu na sjezdovce a třinácticentimetrovou vrstvu přírodního sněhu v okolí hlásí areál Kladky na Prostějovsku. I tam si pochvalují výborné lyžařské podmínky.

Autoři | Foto freepik.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.