čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Lyžaři i běžkaři si užívali o víkendu v Jeseníkách. Lyžařské areály byly plné i díky jarním prázdninám

Vysokou návštěvnost hlásí řada lyžařských areálů v Jeseníkách. Méně lidí bylo však oproti předchozím víkendům v nejvyšších partiích hor, kde byla výstraha přes silným větrem a horská služba nedoporučovala hřebenové túry.

Díky jarním prázdninám míří na hory i lyžaři z jiných krajů

Provozovatelé středisek jsou ale spokojeni, na hory nyní míří díky jarním prázdninám i lyžaři z jiných krajů. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. „Na Ovčárně je polojasno, fouká jižní vítr, který je zde znát, ale kolem Ovčárny není tak silný, fouká spíš až v horních partiích. Návštěvnost byla spíše menší, svou roli hrálo to, že se nedoporučovalo vycházení na hřebeny, lidi to zřejmě odradilo," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

V nejvyšších partiích hor leží půldruhého metru sněhu, lyžařské podmínky jsou i nadále výborné. Zprávy o počasí se podepsaly také na menší návštěvnosti na Červenohorském sedle. „Sněhové podmínky máme stále ideální. Počasí bylo trochu horší, dnes už ale vysvitlo i sluníčko. Návštěvnost byla slabší, podepsala se na tom celotýdenní hrozba silných větrů," řekl vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. Areál má kapacitu 1500 parkovacích míst, díky jarním prázdninám je obsazují i auta z jiných krajů. „Začaly silnější oblíbené okresy, jako je Brno," doplnil Dubský.

V níze položených oblastech byli provozovatelé spokojeni s návštěvností

Dodal, že obleva v areálu nehrozí, teploty se stále pohybují pod nulou. Spokojeni s návštěvností byli naopak provozovatelé v níže položených oblastech. Například nadprůměrná návštěvnost byla v Branné na Šumpersku, kde mohli lidí o víkendu zároveň i testovat lyže. „Vypadalo to velmi dobře, sněhu máme dost. Lidí bylo hodně, návštěvnost byla nadprůměrná," uvedl provozovatel střediska Rostislav Procházka. Na svazích je nyní kolem 70 centimetrů sněhu, teploty se pohybují kolem nuly. Zhruba 2500 lidí prošlo přes víkend také areálem v Hlubočkách u Olomouce, i tam byli s návštěvností spokojení.

„Vypadalo to pěkně, sněhu i lidí bylo dost. Nakonec vyšlo i počasí. Věřím tomu, že i návštěvníci byli spokojeni," řekl zástupce areálu Michal Stojmenov. Podotkl, že obleva sice nastala, ale svahu by to nijak ublížit nemělo. „V noci se zase ochladí, takže bych se toho nebál," dodal. Na horách si užívali i běžkaři, díky dostatku sněhu mohou do vyšších partií mířit na běžkách lidé už z okolí Karlova či Rýmařova, nadále je udržována běžecká magistrála z Ovčárny. Mnozí nadšenci mohou stále obouvat lyže i v podstatně nižších nadmořských výškách, sníh už tam však pomalu taje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sníh, Jeseníky, sport, lyžování, středisko, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.