pátek 29. března 2024 Taťána

O víkendu zemřel v Jeseníkách běžkař, zastavilo se mu srdce

Slušnou návštěvnost vzhledem k proměnlivému počasí hlásí přes víkend provozovatelé lyžařských středisek v Jeseníkách. Lyžování milovníky zimních sportů stále láká, do hor mířili především v sobotu, včera už byla návštěvnost slabší.

V Jeseníkách je stále dostatek sněhu, areály plánují provoz i v nadcházejících dnech. Spíše než sníh bude zřejmě rozhodovat zájem návštěvníků. Podle jesenické horské služby byl počet úrazů za víkend obvyklý, záchranáři však zasahovali také u jednoho úmrtí, kdy běžkaři selhalo srdce.

„Sněhové podmínky máme stále dobré, teploty jsou kolem nuly a sjezdovky jsou výborné, leží na nich kolem 80 centimetrů sněhu. V sobotu byla návštěvnost pěkná, víkendově standardní. Dnes už to bylo slabší, tak na polovině soboty. Návštěvníky zřejmě odradila mlha,“ řekl vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Areál bude v provozu i v příštích dnech, z nedostatku sněhu tam obavy nemají. „Výhledově jsme v klidu, spíše čekáme, co bude, a to s ohledem na počasí. Myslím, že odjedeme celý březen stejně jako loni,“ míní Dubský. Dodal, že teploty na horách jsou stále příznivé, v sobotu se držely dokonce i přes den pod nulou, dnes už to bylo lehce nad bodem mrazu.

Spokojeni jsou i v Přemyslově na Šumpersku. Areál během týdne zaplnili lyžaři ze Zlína či Uherského hradiště, kteří si užívali jarních prázdnin, a plno bylo i po vystřídání turnusů. „Na to, jaké je počasí, jsme mile překvapeni. V sobotu, kdy končil poměrně silný týden, byla návštěvnost zajímavá. Také dnes, přestože poletoval sníh a mezitím mrholilo, je návštěvnost přijatelná," řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek.

I tam mají sněhu poměrně stále dost. „Uvidíme, jak dlouho vydržíme. V průměru udáváme mezi 60 až 90 centimetry sněhu na sjezdovkách. Uvidíme podle zájmu. V sobotu jsme měli večerní lyžování a zájem už pomalu opadá, jak se blíží jaro. Uvažujeme, že příští víkend ho už dělat nebudeme," dodal Podzimek.

Stále se lyžuje také v níže položených areálech, i tam je však už budoucnost nejistá a záležet bude především na vývoji počasí. Například v Hlubočkách u Olomouce návštěvnost o víkendu počítali v desítkách zájemců. „Chtěli bychom ještě udělat jarní prázdniny na Olomoucku, ale zatím to není jisté. Meteorologové hlásí příští týden vysoké teploty a déšť. V pondělí pojedeme a uvidíme, jaká bude návštěvnost. Pokud bude pršet, necháme to zavřené a pojedeme až o víkendu," řekl zástupce areálu v Hlubočkách David Jarmar.

Podotkl, že zájemci by měli sledovat webové stránky areálu. Naopak v Kladkách na Prostějovsku byla lyžařská sezona ukončena minulý týden. Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka byl počet úrazů obvyklý, v sobotu však záchranáři zasahovali u kolapsu běžkaře; pomoci mu již nemohli. „Šlo o staršího pána, kterému selhalo srdce na trati mezi Červenohorským sedlem a Petrovkou. Bohužel nepomohla ani rychlá péče lékaře, který se u úrazu namanul, ani následná defibrilace. Zachránit se ho již nepodařilo," řekl Hejtmánek. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky běžkař, smrt, srdce, Jeseníky, sport, lyžování, sníh, prázdniny, víkend

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.