pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Bílý kámen na Libavé si včera nenechaly ujít tisíce návštěvníků

Do jindy střeženého vojenského prostoru Libavá na Olomoucku, kde se konala tradiční akce Bílý kámen, včera zavítalo několik tisíc cyklistů a pěších turistů.

Zájemcům umožnila prohlédnout si v jediný den v roce místa, která jsou běžně nepřístupná. Návštěvnosti přálo i slunečné počasí, lidé na Libavou vyrazili ze všech koutů kraje, ale i z ostatních částí republiky. Návštěvnost byla srovnatelná s loňskem, řekl pořadatel Jaroslav Koš. „Dorazilo 4968 platících účastníků, několik stovek dětí a řada sponzorů," uvedl. Návštěvníkům byly k dispozici nové mapy, v nichž byly zakresleny přístupné komunikace, památky a přírodní zajímavostí. K mapě patřily i výškové profily vybraných tras, podle kterých si mohli účastníci zvolit náročnost svých vyjížděk, případně vycházek. Jako bonus pořadatelé vydali i historickou mapu Libavska z 19. století.

Kromě cyklistů vyrazilo do vojenského prostoru i hodně pěších turistů, plné byly také připravené autokary určené především seniorům. Závory se lidem otevřely v 07:00, do prostoru mohli vstoupit z deseti stanovišť podél celého obvodu vojenského újezdu. Pořadatelé musejí při přípravě akce vyhovět náročným požadavkům armády, vojenských lesů či vojenské policie. Lidé museli mít například cyklistickou přilbu, na celém území platil zákaz fotografování a pořizování videí. Loni si akci nenechalo ujít 5081 lidí, rekord z roku 2014 činí 6439 návštěvníků.

Akce otevírá zájemcům vojenský prostor Libavá od roku 1994. Pořadatelé kvůli obrovskému zájmu přidávali dříve i letní variantu. Lidé mohou na Libavé navštívit obvykle nepřístupná místa, například skalisko Bílý kámen, zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě. Dnes se někteří z nich vydali i k zaniklé obci Varhošť, kde zhlédli vystavené fotografie původních objektů, které tam kdysi stávaly. Za historii Bílého kamene se za hranice vojenského prostoru podívalo včetně dneška už zhruba 98.000 lidí.

Autoři | Foto Facebook Bílý kámen

Štítky akce, Bílý kámen, Libavá, sport, cyklista, turista, sport

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.