středa 24. dubna 2024 Jiří

Mezinárodního turnaje ve famfrpálu v Německu se zúčastnila i česká reprezentace

Minulý víkend (29. – 30. 6. 2019) se v německém Bamberku odehrál mezinárodní turnaj ve famfrpálu, kterého se zúčastnila i česká reprezentace.

Česká republika se umístila na devatenáctém místě

Na předních příčkách se umístila Velká Británie (třetí místo), Belgie (druhé místo) a Francie (první místo). Celkem Evropského poháru zúčastnilo 20 týmů, Česká republika obsadila místo 19. „I přesto, že naše výsledky mohou působit negativním dojmem, jsem na náš tým velmi hrdý. V základní skupině jsme se utkali se světovou špičkou, načerpali jsme mnoho zkušeností a ukázali nováčkům v týmu, že tento sport je opravdu třeba brát vážně" okomentoval výkon české reprezentace trenér Michael Škácha.

Česká reprezentace se v základní skupině utkala s Francií (letošní šampion), Nory, kteří patří mezi světovou špičku, Nizozemci a Slovinci. Druhý den, kdy teploty na hřišti dosahovaly 44 °C, pak naše reprezentanty čekalo Irsko a dvakrát Finsko. „Letošní účast na European Games nám připomněla, že není každý den posvícení a ve famfrpálu se stále máme hodně co učit. Ačkoli jsme udělali mnoho chyb a projevila se i naše nezkušenost, sehráli jsme kvalitní zápasy, i když tomu výsledky zcela neodpovídaly. Velmi nás potěšila možnost odvety proti Finsku – po prvním zápase s Finy jsme odcházeli velmi rozladěni zejména výkonem rozhodčích, ale v druhém zápase jsme ukázali, že při rovné hře na nás nestačí."

Tak zvaný "mudlovský famfrpál" je, jak název napovídá, inspirován knihami J.K. Rowling o Harry Potterovi. Od svého vzniku v roce 2005 ovšem razantně změnil svou podobu a stal se kompetitivním sportem, který po celém světě hrají tisíce lidí. V České republice se sport hraje teprve od roku 2015. Momentálně u nás existuje pět týmů, a to v Praze, Brně, Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích. Česká reprezentace se poprvé zúčastnila mezinárodního turnaj loni v létě, kdy na Mistrovství světa vybojovala 15. místo.  Famfrpál je dynamický, smíšený (genderově vyvážený) sport.

 

 

 

 

Pravidla famfrpálu jsou velmi podrobně promyšlena, nejaktuálnější verze mezinárodních pravidel má přes 200 stran. V praxi se jedná o kombinaci házené, vybíjené a rugby. Tým tvoří 21 hráčů, z nichž se 6 a posléze 7 nachází na hřišti. Čtyři střelci, kteří se snaží prohodit míč zvaný "camrál" jednou ze tří kruhových branek na každé straně hřiště, a dva odrážeči, kteří pomocí dalšího míče ("potlouk") vybíjí protihráče. Koho trefí, musí sesednout z tyče symbolizující koště a doběhnout ke své brance.

Když se jí dotkne, může znovu nasednout a vrátit se do hry. Divácky nejzajímavějším prvkem je zlatonka. Tu představuje neutrální hráč, který se do hry zapojuje až v 17. minutě zápasu, a míček "zlatonku" má připevněnou na kraťasech. Tu mají za úkol ulovit chytači (v každém týmu jeden), kteří se mu ji snaží z kraťasů odtrhnout, čímž ukončí hru a pro svůj tým získají 30 bodů. 

Tisková zpráva | Foto Ajantha Abey Quidditch Photography

Štítky sport, famfrpál, turnaj, zlatonka, Harry Potter

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.