pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomouc bude mít studii zaměřenou na stavbu multifunkční haly

Olomoucká radnice se při rozhodování o stavbě nové multifunkční haly na místě chátrajícího zimního stadionu u centra města opře o studii proveditelnosti projektu, kterou pro město zpracuje odborná firma. Náklady na vybudování nové multifunkční haly město odhadlo zhruba na miliardu korun.

Bude to jeden z prvních předpokladů, abychom byli schopni jako město posoudit, jaké jsou možnosti financování celého projektu, jaké jsou varianty a maximální limity, které si město může dovolit do investice tohoto typu vynakládat," uvedl primátor Miroslav Žbánek, podle kterého by studie měla nastínit možnosti rozsahu projektu. Na studii začnou na podzim pracovat odborníci a měla by být hotová do šesti měsíců.

Zimní stadion byl v Olomouci otevřen v roce 1948 a je zastaralý. Hokejoví fanoušci oprýskanému stadionu neřeknou jinak než plecharéna. Město se proto rozhodlo pro stavbu nové víceúčelové haly.

Radnice podle Žbánka zatím nezná podmínky připravovaných dotačních titulů a je třeba nastavit spolupráci státu, kraje a města.  „Čeká mě jednání s nově vznikající agenturou pro sport, která by měla do budoucna převzít roli poskytovatele dotací na tuto sportovní infrastrukturu," podotkl Žbánek.

Multifunkční hala bude podle primátora vznikat nejspíš po částech. Do konce volebního období chce radnice vybudovat malou halu pro veřejnost a amatérské hokejisty, opravit střechu sousední velké haly a vyměnit v ní osvětlení a vzduchotechniku, což si vyžádá několik desítek milion korun.

Ještě před výstavbou nové malé haly a opravou velké hokejové haly je nutné v okolí opravit kanalizaci a inženýrské sítě. Na všechny tyto záměry podalo město žádost o stavební povolení.

Město při přípravě záměru oprášilo projekt multifunkční haly z dílny architekta Roberta Štefky z roku 2012, který chce zachovat nynější rozsah ledové plochy i tribun. Hlavní vstup dvoranou by měl být na úrovni prvního patra nové haly. Projekt ale bude přepracován, protože byly aktualizovány některé předpisy. Navíc neřešil nakládání s dešťovou vodou.

Multifunkční hala by kromě ledního hokeje mohla být využita i pro jiné sporty. Město chce o vyžití haly jednat i s vedením Univerzity Palackého. Odehrávat se tam budou moci koncerty a společenské akce.

 

Autoři | Foto A2 Architekti

Štítky ČR, reality, sporty, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.