čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Nová hala pro házenkáře v Žeravicích bude stát 16 milionů

V přerovské místní části Žeravice se začala budovat nová hala pro házenkáře za 16 milionů. Vznikne zastřešením venkovního hřiště a zdejším sportovcům zajistí prostor pro tréninky a zápasy s odpovídajícími parametry. Stavbu, na kterou zdejší házenkáři s dlouholetou historií klubu čekali několik let, podpořilo ministerstvo školství, přerovská radnice i Olomoucký kraj. Otevřena by měla být v červnu příštího roku, podzimní házenkářské soutěže další sezony se tak již odehrají v nových prostorách, řekl předseda SK Žeravice Pavel Zubík.

„Stavbu haly jsme plánovali od roku 2011. Původně jsme měli několik variant, první byla zrekonstruovat stávající tělocvičnu, ale ukázalo se to jako příliš finančně nákladné. Nakonec jsme se rozhodli pro jednodušší cestu, kdy po vzoru Velké Bystřice zastřešujeme venkovní hřiště ocelovou konstrukcí. Hala roste na pozemku, který klubu prodalo město," uvedl předseda klubu. Dodal, že do projektu klub vložil zhruba 1,3 milionu Kč.

Hala bude mít rozměry 46krát 32 metrů. Klíčové bude hřiště na házenou, na jedné straně vyroste tribuna zhruba pro 200 diváků. „Házená je halový sport a naše současná tělocvična nemá patřičné rozměry. Na venkovním hřišti se tento sport na dobré úrovni hrát nedá. Navíc je potřeba také trénovat. V Přerově je jediným místem, kde se dá hrát, hala Spartaku. Tam se dostáváme, ale nestačí nám to. Pokud se má klub rozvíjet, musel jít jednoznačně touto cestou a zajistit si své zázemí," doplnil Pavel Zubík.

Sportovní klub Žeravice má tradici až do roku 1943. V národní házené, která se zde hrála od roku 1943 do roku 2008, byli zdejší muži třináctinásobnými mistry ČR. Od roku 2008 se zde hraje mezinárodní házená. V současné době má klub zhruba 200 členů, z toho 130 aktivních sportovců z Přerova i širokého okolí. V současné době má devět družstev od nejmenší kategorie po dospělé hráče.

Na investici v celkové výši 16 milionů korun ze 70 procent přispělo ministerstvo školství, zhruba deset procent přidal Olomoucký kraj a 20 procent z celkových nákladů zaplatí přerovská radnice. „Jsem rád, že vznikne sportoviště, které se bude moci používat téměř po celý rok a přispěje k rozvoji házenkářského sportu na Přerovsku," řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS).

Přerovská radnice se chystá příští rok opravit i mostek k hale přes potok Olešnice, který byl kvůli havarijnímu stavu od roku 2017 zavřený pro automobilovou dopravu a chodili po něm jen pěší. „Vzhledem k důležitosti zajištění příjezdu k novému sportovnímu areálu a velké chatové lokalitě v Žeravicích, byla odborem majetku zařazena výstavba nového mostu do priorit na rok 2020. Celkové náklady na výstavbu nového mostu jsou 6,6 milionu korun," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

 

 

 

Autoři

Štítky házená, Přerov, hala, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.