sobota 4. května 2024 Květoslav

Bývalý trenér Sigmy Olomouc Karel Brückner dostal od prezidenta Zemana státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman včera 28. října udělil státní vyznamenání Za zásluhy bývalému hráči a trenérovi SK Sigmy Olomouc Karlovi Brücknerovi. Stal se tak jedním z osmatřiceti vyznamenaných. Slavnostní předávání bylo kvůli špatné epidemiologické situaci v zemi zrušeno. Vyznamenaní si své ocenění převezmou až příští rok.

Za zásluhy o stát v oblasti sportu prezident Miloš Zeman ocenil další dvě osobností, bývalého motokrosového závodníka Jaroslava Faltu a bývalého hokejistu Václava Nedomanského. 

Karel Brückner jako fotbalový trenér 

Brücknerova trenérská kariéra započala v roce 1971 v rodné Olomouci, v jejíž barvách nastupoval i jako hráč. Nejvyšší soutěž si v roli kouče poprvé vyzkoušel o deset let později v Brně, největší klubové úspěchy slavil se Sigmou, kterou v 90. letech dovedl k druhému místu v lize či do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Během své trenérské kariéry si vybudoval pověst vyhlášeného stratéga a to především při působení v Sigmě Olomouc. Vylepšil si ji ještě s českou reprezentací, kterou jako první kouč v historii dovedl na tři velké turnaje za sebou.

Další ocenění Brücknera

Brückner sedmkrát zvítězil v domácí anketě Trenér roku, v roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků zvolila druhým nejlepším koučem světa. Před pěti lety byl vyhlášen i českým trenérem desetiletí, minulý navíc vstoupil do Síně slávy domácího fotbalu. Rovněž získal cenu Evropského hnutí fair play s podtitulem Spirit of Fair Play. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Státní vyznamenání, Karel Brückner, fotbal, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.