pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jesenická radnice se chystá příští rok vybudovat nové kluziště. Má sloužit celoročně

Jesenická radnice finišuje s přípravou vybudování nového kluziště. Nové sportoviště, které bude součástí multifunkčního hřiště, bude příští rok v Dukelské ulici za městskou sportovní halou. Sportovcům by mělo sloužit ve všech ročních obdobích, řekl Jan Mrosek z jesenické radnice. Lidé mohli v Jeseníku přes zimu využívat lázeňské kluziště, které však během současné zimní sezony zůstalo zavřené. Provizorní řešení našlo město na tuto zimu v Dětřichově, závislé však bude na počasí.

Stavbu schválili již letos v únoru zastupitelé. Sportoviště o rozměrech 22 krát 45 metrů bude v zimě sloužit jako ledová plocha, v létě se na něm bude hrát basketbal, florbal, volejbal a další míčové sporty.

Výstavba celého komplexu byla rozdělena do několika etap. Zpracována je již projektová dokumentace nulté etapy, jejíž náklady jsou odhadnuty na zhruba 22 milionů korun. „Její součástí je umístění trafostanice a samotného sportoviště včetně mantinelů, kluziště, pokladny, dílčího oplocení a technologie chlazení. Počítá se přitom s využíváním stávajícího zázemí fotbalové tribuny, kde se nachází bufet, šatny, WC i místo pro zázemí rolby," uvedl vedoucí odboru investic Jiří Uher. Doplnil, že město již požádalo o vydání stavebního povolení.

Do budoucna lze sportoviště rozšířit

Mezi další etapy se řadí stavba zázemí, případně zastřešení nebo dobudování dalších sportovišť. Provozní náklady, které zahrnují i údržbu, město již dříve odhadlo do 1,5 milionu korun. Podle Uhra je nespornou výhodou nového kluziště jeho variabilita, do budoucna lze podle něj sportoviště například rozšířit, což by uvítali především hokejisté.

Sportovci dosud využívali v zimě kluziště v Priessnitzových léčebných lázních, to se však letos veřejnosti neotevřelo. „Technologie kluziště i rolba jsou zastaralé a vyžadují vyšší provozní náklady. Příjem ze vstupného a pronájmu kluziště nepokrývají náklady a lázně každoročně hradí ztrátu téměř půl milionu korun, na které se město Jeseník podílelo formou dotace asi z jedné čtvrtiny," uvedla obchodní ředitelka lázní Kateřina Tomášková.

Svou roli hrála i obava kvůli současné nejisté situaci kolem pandemie koronaviru. „Peníze by mohly přijít vniveč, a proto jsme je raději schovali na rok 2021 na výstavbu kluziště nového," uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová. Milovníkům bruslení a hokeje se však město snažilo uzavření lázeňského kluziště nahradit přípravou přírodní ledové plochy v Dětřichově. To je zhruba sto metrů za odbočkou na Mýtinku ve směru od Jeseníku. „Tohle kluziště je provizorním řešením, je totiž zcela závislé na počasí. Pokud bude mrznout, správce zde nastříká vodu a následně bude zmrzlou plochu udržovat," doplnil místostarosta Václav Urban.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, stavby, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.