středa 24. dubna 2024 Jiří

Olomoucká atletická slavnost se vrací ve velkém stylu - 51. ročník prestižní Velké ceny města Olomouce

Pondělí 8. května se stalo svědkem vynikající atletiky na 51. ročníku Velké ceny města Olomouce, která přilákala nejlepší české atlety.

Mezi vrcholné okamžiky patřil fantastický oštěpářský výkon Martina Konečného, rychlostní exhibice Zdeňka Stromšíka a Marcely Pírkové a osobní rekord Martiny Mazurové.

Nabitý program odstartoval Malou cenou města Olomouce pro žáky, kteří statečně bojovali o cenné medaile v mládežnických kategoriích. Malí atleti excelovali v atmosféře velkého závodu a mnozí si připsali nové osobní rekordy. Po slavnostním zahájení Velké ceny města Olomouce pak Jakub Héža potěšil svým třetím místem v hodu koulí. Před ním se umístili pouze David Tupý a Tadeáš Procházka. I ostatní vrhači předvedli vynikající výkony, jak dokázal Marek Bárta, který svým hodem v disku dosáhl vzdálenosti 62,96 m, což bylo jen o 74 cm méně než rekord stadionu. Druhé místo obsadil Michal Forejt s výkonem 59,83 m, a třetí místo si vybojoval Jakub Forejt, který vytvořil nový osobní rekord 57,50 m.

Martina Mazurová, domácí závodnice, již na prvním závodě sezóny splnila limit pro mistrovství Evropy juniorů. Na Velké ceně města Olomouce však dokázala něco neobyčejného. Její skok dlouhý 15,99 m znamenal vylepšení osobního rekordu o 62 cm a současně i nový klubový rekord, díky čemuž se umístila na třetím místě evropských tabulek juniorek.

Martin Konečný byl hlavním favoritem oštěpařské soutěže a svou roli suverénně splnil. S osobním rekordem 79,86 m, který si vytvořil minulý rok na předchozí Velké ceně města Olomouce, vstoupil do závodu. První pokusy naznačovaly, že by mohl překonat hranici osmdesáti metrů. Ve třetím pokusu se to podařilo a oštěp proletěl do vzdálenosti 80,06 m. Olomoucké publikum tak bylo svědkem překonání této magické hranice a Martin Konečný si odvážel z Olomouce vítězství a nový osobní rekord.

Sprinterské disciplíny patřily rovněž mezi vrcholy mítinku. Přestože na Olomouckém stadionu panovalo nepříznivé počasí, diváci mohli sledovat kvalitní souboje na sprinterských tratích. V mužské kategorii nezanechal český rekordman Zdeněk Stromšík nic náhodě a ve finále stovky doběhl první v čase 10,70 s. Za svým časem z rozběhu zaostal jen o 4 setiny sekundy. V ženském finále stovky se rozhořel zajímavý souboj mezi Marcelou Pírkovou a Helenou Jiranovou. Jiranová ve finálních metrech dotáhla a téměř dostihla favorizovanou Marcelu Pírkovou. Jiranová doběhla v čase 12,02 s, zatímco Pírková zvítězila v čase 11,98 s.

Ve třístovce žen překonala Johanka Šafářová svůj osobní rekord a zároveň i klubový rekord, když doběhla druhá v čase 39,02 s za Marcelou Pírkovou. Ta si ve svém vystoupení v Olomouci připsala druhé vítězství v kvalitním čase 38,29 s. Na netradiční trati třístovky mužů se představil Benjamin Jakob, který si vytvořil osobní rekord časem 34,82 s a nestačil pouze na vynikajícího vícebojaře Viléma Stráského, který dominuje s časem 34,24 s.

Skvělé výkony předvedli také olomoučtí skokani. Vítězství ve skoku do výšky získal Ondřej Tesař, který překonal laťku ve výšce 195 cm, a Jiří Novotný přidal další zlato do domácí sbírky ve skoku o tyči s výkonem 486 cm.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Atletický klub Olomouc | Zdroj Atletický klub Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.