sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Půlmaratonci v Olomouci zvládli zaběhnout 21 km za hodinu a tři minuty, ženám to trvalo o devět minut déle

Olomouc vítala již potřinácté tisíce nadšených běžců, kteří se společně vydali na půlmaratonskou trasu vedoucí historickým centrem univerzitního města.

Tento závod také sloužil jako připomínka 150. výročí založení hlavního partnera - minerální vody Mattoni. Po letní přestávce ukončí Mattoni 1/2Maratonovou sérii poslední závod v Ústí nad Labem.

Mattoni, který se tradičně stal titulárním partnerem třináctého ročníku 1/2Maratonu Olomouc, zajišťuje hydratační režim pro běžce na závodech série RunCzech již od roku 1995. Závod proto sloužil také jako připomenutí 150. výročí založení značky Mattoni. "Náš zakladatel Heinrich Mattoni se stejně jako všichni závodníci vyznačoval svou pílí a vytrvalostí, díky čemuž dosáhl mezinárodního úspěchu s českou minerální vodou. Současný Mattoni stále hrdě pokračuje v jeho stopách. Věříme, že díky tomu budeme sportovcům i všem ostatním dodávat kvalitní hydratační režim alespoň dalších 150 let," říká Eva Staškrábová, brand manažerka Mattoni.

Na letošním Mattoni 1/2Maratonu Olomouc se postavilo na start impozantních 6 600 závodníků. Nejrychleji trať zvládl Němec Sebastian Hendel s časem 1:03:55. Mezi ženami zvítězila Belgičanka Hanne Verbruggenová, která doběhla za skvělých 1:12:44. Vynikající výkon předvedla česká závodnice Tereza Hrochová, která se s časem 1:13:33 umístila na celkovém 2. místě mezi ženami. Nejrychlejším českým mužem v cíli byl Patrik Vebr.

Letošní sezónu Mattoni 1/2Maratonů v krajských městech tradičně zahájil závod v Karlových Varech, domově minerální vody Mattoni. Poté následovaly České Budějovice. Třetím zastavením oblíbeného Mattoni půlmaratonu byla Olomouc, která se pyšní pětihvězdičkovým certifikátem Evropské atletiky a je nejoblíbenější běžeckou akcí na Moravě. Mattoni 1/2Maratony bude koncem září uzavírat významný závod v Ústí nad Labem, kde se nachází jedna z nejrychlejších půlmaratonských tratí v Evropě.

Úplný závěr letošní běžecké sezóny přinese Mattoni Liberec Nature Run, který se odlišuje od ostatních závodů svou malebnou trasou Jizerských hor.

Běžci mohou využít trasy a podporu projektu Mattoni FreeRun nejen při přípravě na další závody. Tento projekt zahrnuje více než 90 pětikilometrových tras certifikovaných Českým atletickým svazem, které pokrývají celou Českou republiku. Na více než 40 z těchto tras organizují tzv. koučové oblíbené společné běhy, ke kterým svolávají účastníky prostřednictvím facebookových skupin.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Viktorie Sonnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.