středa 24. dubna 2024 Jiří

Olomouc se stane příští rok Evropským městem sportu. Titul převezme primátor v Bruselu

Olomouc se stala Evropským městem sportu 2017. Evropská asociace hlavních měst sportu ocenila nabídku sportovišť v Olomouci a také investice města do této oblasti, řekl dnes novinářům primátor Antonín Staněk (ČSSD). V předchozích letech ocenění získaly Praha, Liberec, Most a Ostrava.

Titul Evropské město sportu 2017, který převezme primátor ve středu 16. listopadu v Bruselu, může pomoci propagovat Olomouc v zahraničí. "Ocenění si velice vážíme. Vnímáme ho jako potvrzení naší dobré práce v oblasti sportu. Současně jsme si vědomi, že získáváme prestižní titul. Před námi titul získala města Cardiff, Parma, Bordeaux, Florencie, Bilbao nebo Innsbruck. Jsme v dobré společnosti," uvedl Staněk.

Zástupci Evropské asociace hlavních měst sportu navštívili Olomouc v polovině října. "Ocenili prezentaci sportovní nabídky města, absolvovali prohlídky mnoha místních areálů a na základě toho rozhodli, že prestižní evropský titul pro rok 2017 Olomouci právem náleží," podotkl primátorův náměstek Pavel Urbášek (ČSSD).

Podle vedení asociace si Olomouc titul Evropské město sportu 2017 zasloužila. "Olomouc je sportovní město, což potvrzují i finance, které míří do této oblasti. Jde o téměř sedm procent z celkového rozpočtu města, což je třikrát až čtyřikrát vyšší částka, než u jiných evropských měst," upozornil prezident asociace Gian Lupattelli. Podle Staňka letos město v rozpočtu vyčlenilo na podporu sportu víc než 100 milionů korun. "Pro příští rok počítáme se zhruba stejným objemem," dodal.

Zástupci Evropské asociace hlavních měst sportu podle něj ocenili počet sportovních areálů, způsob finanční i morální podpory oddílů a klubů ze strany vedení radnice i velký počet špičkových sportovních akcí pořádaných na území města.

Olomouc se podle Staňka bude i příští rok podílet na přípravě sportovních akcí jako oblíbený půlmaraton. Radnice zároveň spustila internetové stránky www.olomoucmestosportu.cz, na kterých bude informovat o sportovním dění na území města.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.