čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jílek odchází do Sparty. Chci z ní postupně udělat opět silné mužstvo, které bude vítězit, řekl

Václav Jílek se stal novým trenérem fotbalistů pražské Sparty. Třiačtyřicetiletý dosavadní kouč Olomouce, který už dříve na Letné působil jako asistent, vystřídal na lavičce třetího týmu uplynulé ligové sezony dočasného trenéra Michala Horňáka. Se Spartou podepsal tříletou smlouvu.

„Věřím, že jsme udělali správné rozhodnutí a trenér Jílek bude tím správným, který Spartu pozvedne. Měl jsem jasná kritéria, trenéra jsem vybral podle jeho dosavadní práce, podle stylu, který je schopný vtisknout svému týmu. Šlo mi o to, aby souzněl s tím, jak bychom se jako Sparta chtěli prezentovat," uvedl na tiskové konferenci sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

„Sportovní cíl Sparty je daný historicky - titul, poháry. Hlavní je teď ale první krok, postavit silný tým a vybudovat silnou organizační strukturu. Jasně si určit míru kompetencí lidí, kteří se kolem týmu pohybují. To je vize, díky ní jsem do Sparty šel," prohlásil Jílek. „Každá nabídka se musí zvážit ze všech stran, i toto byl ten případ. Tomášova vize mě utvrdila v tom, že je dobrá chvíle tuto výzvu přijmout," dodal.

Nový kouč Sparty si udělal jméno hlavně v sezoně 2017/18, kdy s ligovým nováčkem Olomoucí nečekaně obsadil čtvrté místo v tabulce a následně si s ní zahrál kvalifikaci Evropské ligy. V uplynulém ročníku se Sigmou skončil na deváté příčce. S Hanáky v dubnu prodloužil smlouvu, ale Sparta ho nyní vykoupila. Částku kluby nezveřejnily, podle deníku Sport jde o šest milionů korun.

Na Letné už Jílek působil v letech 2011 až 2015 jako asistent trenéra. V sezoně 2013/14 byl u toho, když Letenští naposledy vyhráli ligu a navíc tehdy triumfovali i v domácím poháru.

Letenští v posledních třech sezonách neskončili lépe než třetí. V uplynulém ročníku ztratili z třetí příčky na mistrovskou Slavii propastných 17 bodů a čeká je 3. předkolo Evropské ligy. Po porážce 0:3 v semifinále domácího poháru na Slavii před posledním kolem základní části ligy skončil trenér Zdeněk Ščasný a ve zbytku sezony ho nahradil dosavadní asistent Horňák.

„Budeme dělat maximum pro to, abychom pozvolnou cestou a postupnými kroky udělali ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit. Pro nás je velká ambice dorovnat dva týmy, které jsou v tuto chvíli o něco před námi," řekl Jílek na adresu mistrovské Slavie a druhé Plzně.

Jedním z jeho asistentů ve Spartě bude Jiří Saňák, kompletní složení realizačního týmu klub oznámí později. Přípravu Jílek s novými svěřenci zahájí 17. června.

Sparta už v minulých dnech představila první dvě posily pro novou sezonu - útočníka Libora Kozáka a norského pravého obránce Andrease Vindheima.

„Od začátku jsme se s Tomášem bavili o postech, které je třeba posílit, v tom jsme se shodli. Priorita pro mě byla pozice pravého obránce a útočníka. Bavíme se o pozici středního záložníka jako o postu, který je třeba posílit. Rozhodně je to místo, na které chceme přivést hráče. Je to jedna z hlavních otázek v tom, jak můžeme posílit kádr," uvedl Jílek.

V roli hlavního ligového trenéra působí od října 2015 a všech 82 zápasů odkoučoval na lavičce Olomouce. Má bilanci 33 výher, 31 porážek a 18 remíz. V minulosti Jílek působil také jako asistent u reprezentační jednadvacítky.

Pro Jílka je velkou výzvou dostat Spartu na úroveň Slavie a Plzně

Pro nového trenéra Václava Jílka je velkým cílem a výzvou dostat fotbalisty Sparty na úroveň Slavie a Plzně, aby opět bojovali o titul a získávali trofeje. Je mu ale jasné, že zlepšení nenastane přes noc. První krokem podle něj bude vtisknout Spartě týmové pojetí, v němž poslední dobou za svými soupeři zaostávala.

„Sportovní cíl Sparty je historicky daný - chce hrát o titul, každý rok sbírat trofeje, chce hrát poháry. Hlavní je teď ale první krok, abychom vybudovali silný tým a nastavili jednoznačně pevnou organizační strukturu. Jasně si určit míru kompetencí a odpovědností lidí, kteří se pohybují kolem týmu. Ta vize je naprosto zřejmá a i díky ní jsem do Sparty šel," řekl na tiskové konferenci Jílek.

„Budeme dělat maximum pro to, abychom pozvolnou cestou a postupnými kroky udělali ze Sparty opět silné mužstvo, které bude vítězit. Půjdeme pozvolnou cestou, nějaké rychlé vystřelení vás může zase rychle vrátit na zem. Pro nás je velká ambice dorovnat dva týmy, které jsou v tuto chvíli o kousek před námi," dodal třiačtyřicetiletý kouč, kterého Sparta získala z Olomouce.

Letenští čekají na trofej už od sezony 2013/14, kdy vyhráli ligu i pohár. „Je třeba si přiznat, že poslední ročníky i ohledně toho umístění neodpovídají ambicím klubu. Co Spartě nejvíc chybí? Organizace hry, která vyplývá z týmového pojetí, je naprosto zásadní, abyste byli úspěšní. Nechci tu dnes zmiňovat Slavii, ale tohle je atribut, který má silný, a já to ze Sparty necítil. Myslím, že bychom měli hlavně vystupovat jako silný a jednotný tým. Všichni hráči musí respektovat týmovou roli. Aby si na hřišti každý nedělal, co chce," prohlásil Jílek.

Letní přípravu začne s týmem 17. června. „Hráči teď po náročné a dlouhé sezoně potřebují vyčistit si hlavy a odpočinout si. Pak budeme mít jen čtyři týdny na přípravu, ale podle mě je to dostatečně dlouhá doba na to, abychom pracovali na zásadních herních a taktických věcech. Abychom to těm hráčům vtiskli a už od začátku sezony jsme se tak prezentovali," řekl Jílek, který na Spartě působil už jako asistent v letech 2011 až 2015.

Letenští ve 3. předkole vstoupí do Evropské ligy. V základní skupině pohárů hráli naposledy v sezoně 2016/17. „V posledních letech Spartě předkola nevyšla a myslím si, že tak dlouho by se tu na Evropu čekat nemělo. Půjdeme do předkol, to je fakt. Z hlediska jména a tradice Sparty je důležité, abychom se dostali do základní skupiny," řekl Jílek.

Šanci pod ním v přípravě dostane i kontroverzní záložník Guélor Kanga, který má problémy s disciplínou. „Kangu vnímám jako kontroverzního hráče, tak působí na veřejnost. Momentálně si dovedu představit hru Sparty s Kangou i bez Kangy. Ale to, jakým směrem se to bude ubírat, určí první dny a týdny. Nesoudím hráče, pokud je osobně neznám," řekl Jílek.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Jílek, Sparta, Sigma, trenér, fotbal, liga

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.