čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Sigma v prvním domácím utkání vyhrála nad Zlínem, rozhodl gól Nešpora

Fotbalisté Olomouce zvítězili v druhém kole první ligy nad Zlínem 1:0. O výhře Hanáků rozhodl v 61. minutě Martin Nešpor, největší šanci hostů neproměnil v závěru Tomáš Poznar. Sigma po úvodní porážce v Plzni ve druhém soutěžním duelu pod trenérem Radoslavem Látalem poprvé zvítězila, naopak Zlín s koučem Josefem Csaplárem podruhé prohrál 0:1 a po dvou kolech je bez bodu.

„Poprvé před domácími fanoušky jsem byl nervózní, to musím přiznat. Protože kdyby se nám dnes nepodařilo bodovat, bylo by to těžké. Víme, že nás čekají dvě utkání venku, jsou to pro nás hrozně důležité body," řekl na tiskové konferenci Látal.

Olomouc byla od úvodu aktivnější a také přesnější v kombinaci. Hned v páté minutě zahrozil Plšek, jehož rána z voleje z 16 metrů proskákala kolem levé tyče. Domácí v prvních 15 minutách několikrát svírali Zlín kolem vápna, brankáře Dostála však ohrozit nedokázali.

Po čtvrthodině se hra vyrovnala a do zápasu se dostal také Zlín. První šanci si ale vypracoval až v 38. minutě, kdy po standardní situaci a vrácení míče do vápna hlavičkoval Buchta těsně vedle. Stejně dopadla i Fantišova hlavička o dvě minuty později. V nastaveném čase první půle ještě musel domácí gólman Reichl zasahovat proti střele Jiráčka z 25 metrů.

„Olomouc měla na začátku drtivou převahu, která vznikala z toho, že jsme kazili lehké balony. Pomohla nám pauza na pití, ve které jsem na tohle hráče upozornil. Poté se hra otočila a vytvořili jsme si řadu možností," uvedl Csaplár.

V úvodních pěti minutách druhého poločasu se ocitli za zlínskou obranou nejdříve Greššák a vzápětí Plšek. Oběma však scházel krok k tomu, aby se dostali do brankové příležitosti. Podařilo se to až v 55. minutě Pilařovi, jehož střelu z pravé strany dobře vyrazil gólman Dostál.

V 61. minutě přišel rozhodující moment zápasu. Falta si na pravém křídle pohrál s bránícím hráčem a nadýchaným centrem našel na přední tyči Nešpora. Olomoucký útočník z bezprostřední blízkosti neměl problém překonat Dostála a otevřel skóre.

„Nejčastěji padají branky, když křídlo dostane míč na první tyč. Útočník tam musí být a mně se to podařilo," řekl Nešpor. „Je dobře, že jsem si nechal gól v přípravě až na první mistrovské utkání v základní sestavě. Užil jsem si to, vždy je to příjemný pocit a euforie," uvedl Nešpor.

Druhou branku mohl Nešpor přidat v 75. minutě po rychlém olomouckém brejku, tentokrát ale Dostála pokusem na zadní tyč neprostřelil. "Škoda, že jsem nedal druhý gól. Sice jsem dostal míč trochu dozadu, ale to se neomlouvám, protože první dotek jsem si vzal špatně. Pak jsem to měl pod nohou a snažil se to dát na zadní tyč," uvedl Nešpor.

V obrovské šanci se na druhé straně hřiště ocitl 10 minut před koncem Poznar. Reichl mu ale rychlým vyběhnutím zmenšil úhel a dobrým zákrokem zachránil domácí od vyrovnání. Hanáci soupeři částečně oplatili vyřazení ze semifinále nadstavbové skupiny o Evropu ze závěru minulé sezony.

„Můžeme děkovat Reichlovi, že tu poslední šanci zneškodnil," oddychl si Látal. „Dnes to bylo pod větším tlakem než se Slavií a já nyní docházím k určitým závěrům. Dnes si z utkání odnáším pozitivní i negativní dojmy. Někteří se mnou od tohoto týdne asi začnou mít problémy," dodal Csaplár.

Autoři | Foto Facebook SK Sigma Olomouc

Štítky Sport, fotbal, první, 2. kolo, Olomouc, Zlín, 2.VERZE, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.