pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Sigma navzdory výbornému výkonu tři body s Libercem nezískala

Od sobotních 17:00 přivítala v rámci 10. kola Synot ligy olomoucká Sigma tým ze severu Čech – Slovan Liberec. Domácí potřebovali nutně bodovat, neboť třinácté místo je velmi blízko sestupovým pozicím. To naopak hosté na tom před dnešním střetnutím byli mnohem lépe, protože třetí místo je oproti loňské sezóně podprůměrné skvělým dosavadním výsledkem, a proto bylo o favoritovi jasno.

Start do prvního poločasu se více povedl Libereckým, kterým patřilo zhruba prvních patnáct minut, ačkoliv si největší šanci v úvodu zápasu připsal domácí Vašíček. Liberečtí následně mohli strhnout vedení na svojí stranu, ovšem dvakrát po sobě obrana Olomouce dokázala zblokovat zřejmě gólové střely, a tak byla řada na Hanácích, kteří přebrali iniciativu do konce poločasu. Ve 21. minutě zápasu otevřel skóre záložník David Houska, který se dostal k odraženému míč a povedenou střelou překonal Koubka v liberecké bráně. Sigma spoléhala především na rychlé protiútoky a po jednom z nich se díky parádní přihrávce kapitána Ordoše do další šance, která byla více než stoprocentní, dostal Moulis, ovšem prázdnou branku přestřelil a celý stadion ještě dlouho zůstal v údivu, jak je vůbec možné, že vedení není dvougólové. Další obrovské šance si během chvíle připsali Vašíček, Hála a znovu Vašíček, kteří svému týmu mohli dát klid do druhého poločasu, nicméně k neuvěření všech se stav neměnil a tak se po hvizdu hlavního rozhodčího Patáka šlo do šaten za stavu 1:0 pro Sigmu.

Tak jak první půle skončila, druhá začala. Olomouc opět zlobila defenzivu hostů, ovšem další gól pro domácí z toho nebyl. To zčista jasna na druhé straně po rohovém kopu v 50. minutě vyrovnal Kerbr, který přes skrumáž v malém vápně doslova dotlačil míč do brány. Od té doby byli Liberečtí aktivnější a málokdy pouštěli Sigmu do útoku. Příležitost ke skórování měl Šural i Bakoš, ale prvního jmenovaného vychytal Buchta a slovenskému útočníkovi překazila gólovou radost tyč. Hra se odehrávala především na polovině Olomouce, ale poslední velkou šanci si připsal smolař Moulis, který po tutovce v první půli nepřekonal Koubka ani na úplném konci zápasu, který tak skončil 1:1.

SK Sigma Olomouc v tomto zápase podala pravděpodobně svůj letošní nejlepší výkon v lize. Na tři body ale nestačil. Jak trenér domácích, tak trenér hostů si kvalitu utkání pochvalovali. „Byl to asi den otevřených dveří, příležitosti byly na obou stranách, hra nahoru dolů. Divákům se zápas musel líbit,“ řekl trenér Liberce Trpišovský. A kouč Sigmy Leoš Kalvoda chválil především výkon svého týmu: „Musím říct, že nemůžu klukům nic vytknout, hlavně první poločas jsme měli mnoho šancí, ze kterých mělo padnout více branek. Jestli k tomu hráči v příštích zápasech přistoupí jako dnes, tak nemusíme mít strach o výsledky," řekl po zápase Kalvoda.

Výborně se v olomouckém dresu prezentoval navzdory neproměněných šancím Pavel Moulis. „Měl to být gól, trochu mi to sjelo. Moje chyba,“ vyjádřil se k neproměněné příležitosti z první půle. „Měli jsme po poločase vést 3:0,“ dodal. Nejlepším hráčem utkání na straně domácích byl zvolen dvaadvacetiletý záložník David Houska, který viděl utkání takto: „Za stavu 1:0 jsme měli mnoho šancí, a kdybychom dali na 2:0, tak by zápas vyvíjel asi jinak, ale nakonec ve druhém poločase Liberec vyrovnal, hrálo se nahoru dolů a podle mě je z toho spravedlivá remíza," zhodnotil Houska.

Proti Slovanu Liberec to na tři body nestačilo, ale výkon Hanáků byl přinejmenším uspokojivý a tak doufejme, že v dalších zápasech budou pokračovat s podobným nasazením, které předvedli v sobotním zápase.

Autoři | Foto Tomáš Macák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.