sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Šestnáctiletý brankářský talent Radek Vítek přestupuje z olomoucké Sigmy do Manchesteru United

SK Sigma Olomouc oznamuje přestup šestnáctiletého brankáře Radka Vítka do anglického Manchesteru United. Kluby se na transferu olomouckého odchovance dohodly již v lednu. Nyní byly veškeré administrativní úkony dokončeny a hráč byl v minulých dnech oficiálně zaregistrován.

„Jsem rád, že mohu říct, že Sigma je schopná vyslat dalšího svého odchovance do špičkového evropského klubu. Odchod hráče v takto nízkém věku je v první řadě velká prestiž, která je odměnou nejen pro klub, ale i pro samotného hráče za jeho tvrdou práci. Ve druhé řadě se také jedná o finanční hledisko. Pokud by se Radek v budoucnu prosadil v A-týmu Manchesteru nebo přešel do jiného klubu, finanční satisfakce by pro Sigmu byla zajímavá,“ řekl sportovní manažer Ladislav Minář. 

S předním anglickým klubem se Sigma Olomouc dohodla na přesunu mladého gólmana již v lednu tohoto roku. Kvůli nízkému věku hráče však bylo nutné počkat na dokončení legislativních procesů a souhlas ze strany FIFA, aby se tak splnila kritéria možnosti hráče přeregistrovat.

„Zájem, který Manchester United projevil, byl velmi seriózní. Pro mladého hráče jako je Radek je takové angažmá obrovskou příležitostí a pro nás jako klub čest. Věřím, že Radkův přestup bude další motivací do práce pro naše mladé fotbalisty,“ dodal Minář. 

„Je to neskutečný pocit, přestup do Manchesteru United je přeci snem mnoha kluků, kteří začnou hrát fotbal. Moc se na to těším. Přiznávám se, že jsem tomu ani nevěřil, když jsem se o zájmu klubu dozvěděl, ale teď už je to definitivně realita,“ řekl téměř dvoumetrový brankářský talent.

Ač svým věkem stále patří do kategorie U17, na podzim pravidelně chytal za nejstarší dorostenecký tým U19 v celostátní lize. „Jsem rád, že jsem dostal šanci už i v devatenáctce. Docela jsem si zachytal a získal hodně zkušeností. Sigma vždycky dobře pracovala s mládeží a já věřím, že naše ročníky ji opět budou dělat radost,“ řekl mladý brankář.  Přestup Radka Vítka do jednoho z nejlepších klubů na světě je také obrovským vyznamenáním naší klubové akademie a jejich trenérů.

„Velice mě těší, že se nám v Sigmě podařilo vychovat brankáře, který míří do tak velkého klubu, jakým je Manchester United. Radkovi přeji, aby svůj talent a výkonnost stále rozvíjel, a abychom ho co nejdříve viděli v prvním mužstvu United. Přijde mi, že to bylo nedávno, kdy začal chodit na golmanské tréninky přípravek,“ uvedl trenér brankářů Tomáš Lovásik.

Nové prostředí si Radek prohlédl během stáže, dokonce si již stihl zatrénovat s prvním mužstvem United. „Rudí ďáblové“ však nebyli jediným klubem z Premier League, který se o našeho odchovance zajímal. Na konci listopadu Radek absolvoval několikadenní stáž v Southamptonu FC. Nakonec ale mládežnický reprezentant zakotví na jiné prestižní adrese.

Olomoucký brankář není prvním teenagerem, který ze Sigmy přestoupil do některého ze špičkových týmů Premier League. V roce 2010 se to povedlo Tomáši Kalasovi. Tehdy sedmnáctiletého obránce si vyhlédla londýnská Chelsea.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky fotbal, Sigma, Manchester United

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.