sobota 27. července 2024 Věroslav

Kalvoda: Vyhazov je pro mě překvapením

Po sobotní remíze se Slovanem Liberec odvolalo vedení SK Sigma Olomouc dosavadního trenéra Leoše Kalvodu. Ten tým vedl od podzimu loňského roku, kdy dostal za úkol vrátit Sigmu z druhé nejvyšší fotbalové soutěže do první. Své poslání splnil, ovšem osm bodů po deseti kolech letošního ročníku Synot ligy je málo. Kalvodu nahradí Václav Jílek, který je asistentem Vítězslava Lavičky v reprezentaci ČR U21 a v Olomouci doposud trénoval starší dorost.

Paradoxem je, že vyhazov sedmapadesátiletého trenéra přišel po zřejmě nejlepším výkonu Sigmy v sezóně. Olomouc si v utkání se Slovanem Liberec vytvořila velké množství gólových příležitostí a prohra je tedy spíše dílem smůly, než že by trenér v zápase udělal nějaké taktické chyby. Nicméně o odvolání se už mluvilo déle. Debakl na Spartě, domácí remíza se Zlínem, který dohrával zápas v deseti hráčích, prohra s posledním Baníkem, který do vzájemného zápasu neměl na kontě jedinou výhru - to všechno jsou důvody, proč byla Kalvodova pozice v posledních týdnech nejistá.

Výkony Sigmy šly poslední dobou nahoru

Navzdory tomu, že výsledky nepřicházely, hra poslední dobou snesla určité parametry, neboť jak v zápase s Baníkem, tak proti Liberci si Olomoučtí vytvořili mnoho šancí, které by se měly proměňovat. „Cítil jsem, že tým jde nahoru. Teď je pro mě vyhazov překvapení, ale je pravda, že výsledky nebyly dobré,“ zhodnotil situaci Kalvoda. A i on vidí největší problém v koncovce. „Šancí jsme měli opravdu hromadu, ale dostávali jsme laciné branky. Útočná fáze byla špatná především z hlediska toho, co jsme nedali. A to nejen v posledních utkáních,“ řekl dnes už bývalý trenér Sigmy Olomouc, který nemá o budoucnost Sigmy strach. „Ti kluci tady to zvládnou, já tomu pevně věřím,“ doplnil.

Nového trenéra čeká křest ohněm

Na místo Kalvody přichází devětatřicetiletý Václav Jílek, který letos v létě přišel ze Sparty Praha trénovat starší dorost Sigmy. Nyní se v hierarchii trenérů olomouckého klubu posune na nejvyšší možné místo - trenér A mužstva. Jílek je zároveň asistentem trenéra Lavičky v reprezentační jedenadvacítce, kam si ho Lavička vybral po jejich dřívější spolupráci ve Spartě.

Pro nového lodivoda Hanáků to nebude lehký začátek, neboť ho premiéra čeká již v pátek na půdě pražské Slávie a o týden později Olomouc přivítá tým z Mladé Boleslavi, tudíž týmy z horních pater tabulky. A to se po hráčích z města automobilů střetnou Olomoučtí se silným Jabloncem. Pokud se však Sigma chce vyhnout bojům o záchranu, musí se výsledky dostavit okamžitě.

Je odvolání Leoše Kalvody dobrý tah?

Celkem hlasovalo57 čtenářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.