sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Buchta o bohaté kariéře a své budoucnosti. Proč mohl na tréninky chodit v papučích?

Včera 19. července oslavil brankář Miloš Buchta jubilejní 40. narozeniny. Tedy v době, kdy už ukončil svou bohatou kariéru. S fanoušky se rozloučil na konci června, když Sigma porazila Karvinou 3:1. „Byl to nejemotivnější okamžik kariéry. Diváci skandovali moje jméno, a navíc jsme vyhráli,“ řekl na klubovém videu.

Téměř dvoumetrový gólman se poprvé objevil v Olomouci před 20 lety, ale většinou trávil čas po hostováních v nižších soutěžích. V roce 2004 přestoupil do slovenského AS Trenčín, kde se mu dařilo.

„Na Slovenku jsem začal pravidelně chytat,“ prozradil ve videu pro SK Sigma Olomouc Klubová televize. Zažil zde také těžké životní období, protože po přesunu do Prešova propadl gamblerství, ale překonal to. Pak se sám vykoupil a našel si angažmá v Rumunsku, kde vystřídal během let 2009 až 2015 tři kluby. „Chytil jsem zrovna období, kdy ta liga byla velmi kvalitní a s manželkou na to vzpomínáme jen v dobrém. Stále si píšeme se spoluhráči,“ svěřil se rodák ze Svitavy.

„Narodila se nám v tom období i dcera, na což mám také skvělé vzpomínky,“ řekl brankář, který měl přezdívku „Buchtič“.

V červenci 2015 se vrátil do Sigmy za účelem udržení se v lize. „Byl jsem pak rád, že se Sigma ozvala,“ přiznal. Olomouc ale spadla. Jenže hned v následující sezoně se dokázala vrátit do nejvyšší české soutěže. A to ve velkém stylu, protože sezona 2017/2018 byla pro Sigmu nejúspěšnější za posledních několik let. Jako nováček skončila překvapivě na 4. místě a Miloš Buchta byl také vyhlášen nejlepším brankářem soutěže.

„To bylo fantastické. Po pádu do druhé ligy jsme se vrátili zpět a euforie pokračovala dál. Pak se to táhlo celou sezonu a vycházelo nám skoro vše,“ připomíná povedený ročník. Sigma si navíc vybojovala účast v Evropské lize, což se žádnému nováčkovi první ligy nepodařilo.

Ve třetím předkole přešla přes izraelský Kirjat po vítězstvích 2:0 a 2:1. Pak narazila Olomouc na španělskou Sevillu, která Evropskou ligu vyhrála hned pětkrát. Sigma ji potrápila hodně, ale favorit nakonec postoupil.

„Při troše štěstí jsme mohli vyřadit i tu Sevillu, ale bylo vidět, že jsou pravidelnými účastníky v evropských pohárech. Zkušenostmi si to pohlídali. My jsme ale zanechali dobrý dojem,“ myslí si Miloš Buchta. „Ten dvojzápas ale zůstane dlouho ve vzpomínkách. Na domácí utkání došlo mnoho vynikajících fanoušků, celý stadion nás hnal dopředu. My jsme ho skvěle zvládli, ale neproměnili jsme naše šance. Pak se ukázala síla takových mužstev, jako je Sevilla,“ popsal první domácí zápas, ve kterém Sevilla vyhrála 1:0. Sigma musela být v odvetě odvážná, nakonec ale padla 0:3.

Na podobný úspěch hanácký klub nadále čeká. „Škoda, že další ročník nebyl tak povedený. Podle mě to v Sigmě tak bývá, že jednou jsou lepší časy a pak horší. Snad se to teď nakopne a bude si Olomouc držet nějakou laťku, aby se držela aspoň ve středu tabulky. Nejlepší by ovšem byla první šestka.“

Jaký byl jeho nejlepší zápas v dresu Sigmy? „Byl to domácí duel se Slavii, ve kterém jsme remizovali 1:1. Utkání se mi hodně povedlo, v 94. minutě jsem chytil i hlavičku hostů, což byl snad můj nejlepší zákrok,“ připomíná zápas ze slavné sezony 2017/2018. „Nejvíce jsem si užíval domácí zápasy. Náš stadion má své kouzlo a hrálo se mi zde vždy dobře,“ pokračoval.

Možná ne všichni to ví, ale Buchta bydlel přímo na Andrově stadionu. „Kluci si ze mě dělali srandu, že můžu přijít v papučích na trénink. Měl jsme vše blízko, takže to bylo vynikající.“

V dresu Olomouce odchytal Miloš Buchta 86 ligových utkání, v nichž vychytal 27 čistých kont. Další zápasy už ovšem nepřidá. „Bude se mi odcházet těžce, mám to tady moc rád. Ale takový je fotbalový život,“ sdělil v klubovém videu.

„Chtěl bych ještě poděkovat fanouškům, kteří mě po celou dobu podporovali. Díky nim byly mé výkony takové, jaké byly. Byl jsem rád, že v posledním zápase skandovali moje jméno. Bylo vidět, že mi fandili. Sice poslední rok jsem jim nepřinesl mnoho radosti, ale snad na mě budou vzpomínat jen v dobrém,“ doufá už bývalý gólman.

A jaké má plány do budoucna? „Možná zkusím oslovit nějaké brankáře tady na východě ohledně individuálních tréninků. Rád bych pomohl mladším klukům se někam dostat. Ale uvidíme, jestli se to chytne, nebo ne,“ pověděl pro efotbal.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sigmafotbal.cz

Štítky forbal, konec kariéry, Sigma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.