čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Sladký návrat do první ligy a hořká realita. To je podzim Sigmy

Když loni v květnu zažila SK Sigma Olomouc radost z vybojovaného návratu do nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže, který přišel ihned po roce, moc se nečekalo, že by po polovině letošní sezóny opět byla namočená až po uši v boji o udržení. Zde je shrnutí podzimu celku z Hané.

Před začátkem ligy posílil tým vyhlášený slovenský střelec Juraj Halenár nebo mladý záložník Moulis z Jablonce. Poté, co se rozběhl ligový kolotoč, přišel z italské Boloni nadějný srbský stoper Uroš Radakovič a také Tomáš Malec, který stejně jako Halenár má na Slovensku pověst střelce. V září navíc kvůli rodinným důvod zamířil z Plzně na Hanou, zdejší odchovanec, Roman Hubník. V týmu nadále působili ostřílení borci jako Michal Ordoš, Jan Rajnoch nebo Michal Vepřek a tudíž nic nenasvědčovalo tomu, že pohled na tabulku bude po šestnácti kolech pro olomoucké příznivce zklamáním.

Dva góly během nastavení v Teplicích

Očekávané první kolo, na které byli po návratu všichni Hanáci natěšení, se odehrálo severočeských Teplicích. Když ve 40. minutě dal Martin Fillo na 1:0 a pět minut po začátku druhého poločasu zvyšoval na 2:0 Roman Potočný, vypadalo na bezbodový comeback Olomouce. Nicméně po rychlém protiútoku v 90. minutě nejprve snížil na 2:1 Jakub Petr a zhruba minutu později dorazil do brány míč Martin Hála. Jakoby tento husarský kousek, který Olomoučtí předvedli, říkal: „Jsme zpět, počítejte s námi.“ Remíza 2:2 měla pro Olomouc cenu zlata.

Vítězství až v šestém kole

Po remíze v Teplicích hostila Sigma Příbram. Na rozdíl od předchozího zápasu se vše vyvíjelo dobře, protože vedoucí gól vstřelil domácí Navrátil. Ovšem o chvíli později vyrovnal Bednář, a aby byl tento zápas dokonalým opakem prvního kola, tak o utkání rozhodly dva góly Příbrami v nastavení. Konečný výsledek utkání 1:3.

Sigma Olomouc následně zamířila do hlavního města, kde sehrála duel s Bohemians. Ačkoliv Hanáci opět vedli, tentokrát po gólu Vašíčka, trefa Klokana Šmída prodloužila čekání Olomouce na vítězství na tři zápasy. Remíza 1:1.

Další kolo odehráli Olomoučtí na Andrově stadionu s Brnem a nakonec mohli být rádi za jeden bod, který zařídil gól Tomáše Chorého z 83. minuty. Další nerozhodný výsledek 1:1.

Zisk bodů v utkání, které se v rámci 5. kola Synot ligy hrálo na plzeňském trávníku, by byl malým zázrakem. Sigma nicméně přes veškeré prognózy dlouho držela s Plzní krok, ovšem veškerou naději utnul Viktorián Michal Ďuriš, který v 86. a 90. minutě vstřelil gól a rozhodl o výsledku. 2:0 pro Plzeň.

Tři body po pěti kolech byl mizerný počin. Když do Olomouce přijela Jihlava, bylo nutností vyhrát a také se tak stalo. Góly v 56. a 59. minutě, o které se postarali Plšek s Malcem, rozhodli o vítězství. Branka Mešanoviče už nic kromě kosmetické úpravy neznamenala, a Sigma tak poprvé v sezóně zažila tříbodový zápas - 2:1.

Výprask na Spartě, další čekání na výhru a vyhazov Kalvody

Olomoučtí přijížděli na Letnou s vědomím, že je čeká velmi těžké utkání. Když ale na výsledkové tabuli svítilo po devadesáti minutách skóre 4:0 pro Spartu, nelze se divit ostrým pozápasovým slovům, tehdy ještě kouče Sigmy, Leoše Kalvody. „Na Spartě nesmíte zalézt a hrát posraný fotbal. Doplatili jsme na to,“ uvedl trenér. O debakl se postarali parádní trefou Hušbauer dále pak Lafata a dvěma góly Dočkal.

Spravit chuť si chtěla Olomouc v moravském derby se Zlínem, který k překvapení všech sbíral body jak na běžícím pásu. Zápas se nemohl vyvíjet lépe, neboť nejprve vstřelil vedoucí gól Ordoš a o dvě minuty později dostal hostující Hájek červenou kartu. Zlín však v deseti zápas nezabalil, a dokonce gólově udeřil. O konečnou remízu 1:1 se postaral Koreš.

Veledůležitý zápas čekal Hanáky proti poslednímu Baníku. Neproměněné tutovky mohly Olomouc mrzet, protože se hlavou prosadil Machovec, který zařídil první a také poslední podzimní výhru ostravského celku. Baník vyhrál 1:0.

Po prohře přišel na řadu další velmi kvalitní tým, kterým byl Liberec. Sigma i přes povedený výkon a velké množství šancí nedokázala zvítězit, protože na Houskovo gól z první půle dokázal Liberec zareagovat. Po Kerbrově gólu se zrodila remíza 1:1.

Vedení Sigmy po tomto utkání už došla trpělivost a odvolala kouče Kalvodu. Na jeho místo přišel Václav Jílek, který se stal nejmladším hlavním trenérem ligy. Devětatřicetiletý kouč předtím působil v mládeži Sigmy a zároveň dělal asistenta Vítězslavu Lavičkovi v reprezentaci U21.

Sigma pod Jílkem ožila

Jílkova premiéra na Slávii nemohla dopadnout lépe. Dva góly Davida Housky rozhodli o první venkovní výhře Sigmy. Olomouc překvapivě brala v pražském Edenu tři body za výhru 2:0.

Mladá Boleslav byla další nelehkou prověrkou pro Hanáky, neboť Boleslavští hráli ve výborné formě s Jiřím Skalákem a kanonýrem Lukášem Magerou v čele. Po zákroku Hubníka na Baroše se kopala penalta, ba co hůř olomoucký stoper dostal červenou kartu. Po penaltě vedli hosté 1:0, ale Sigma předváděla odvážný fotbal i v oslabení, za což byla odměněna krásným gólem Halenára z přímého kopu. Ke smůle domácích však v 90. minutě vstřelil rozhodující gól Magera. Výhra 2:1 pro hosty.

Na utkání 13. kola v Jablonci nemůže Olomouc vzpomínat v dobrém. V prvním poločase byl vyloučen bek Hála, ve druhé půli pak i Jan Rajnoch. Tato vyloučení měla na konečný výsledek 4:0 pro Severočechy velký vliv.

Křivdu chtěla Sigma přebít v domácím prostředí proti Dukle Praha. Vyrovnané utkání, které nenabídlo moc šancí, ovšem přineslo nerozhodný výsledek 0:0.

Podruhé v řadě se Hanáci představili na Andrově stadionu. Oficiálně poslední podzimní kolo přineslo souboj se Slováckem. Už ve 4. minutě dal gól Malec, který zároveň pojistil výhru penaltou v 85. minutě. Po výhře 2:0 se Olomouci hned lépe dýchalo.

Předehrávka prvního jarního kola v Příbrami ovšem přinesla jen zmar, který symbolizoval celý podzim Sigmy. Nepovedený herní projev a hlavně tři góly v olomoucké síti, o které se postarali Hnaníček, Barák a Bednář byly špatným završením podzimu. 3:0 pro Příbram.

Po šestnácti kolech tak tým Václava Jílka figuruje na předposlední a zároveň sestupové pozici. Na suverénně poslední Baník Ostrava mají Hanáci náskok jedenácti bodů, který snad ani není možné ztratit. Ztráta jednoho bodu na čtrnáctou a zároveň i třináctou příčku, na kterých se nachází Jihlava respektive Bohemians je rozhodně řešitelná, ale Olomouc bude muset odehrát rozhodně více povedených zápasů, kterých bylo na podzim jako šafránu. Bez Hubníka, který byl oporou, ke konci funkční, olomoucké obrany to bude těžký úkol. Jedenatřicetiletý stoper totiž míří zpět do Plzně. Malou náplastí za nepovedené zápasy v lize se dá považovat postup do čtvrtfinále MOL cupu, ve kterém se Sigma střetne s loňským mistrem Viktorií Plzeň.

Podzim Sigmy Olomouc podle Olomoucké Drbny:

Nejlepší hráč v dresu Sigmy: Roman Hubník

Největší překvapení podzimu v dresu Sigmy: Uroš Radakovič

Nejlepší zápas podzimu Sigmy: SK Slavia Praha vs. SK Sigma Olomouc

Největší zklamání podzimu v dresu Sigmy: Juraj Halenár

Nejhorší zápas podzimu Sigmy: AC Sparta Praha vs. SK Sigma Olomouc

 

Vybojuje si na jaře Sigma udržení v první lize?

Celkem hlasovalo35 čtenářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.