sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Pohled: Sigma je slon na stromě, z něhož navzdory všemu (zatím) nepadá

Stovky miliónů v zádech, vysněné posily a s tím spojené velké vize. Mocná pražská „S“ se ale nechala upozadit týmy, od kterých se to nečekalo. Pravda, od Plzně možná trochu jo, ovšem kdo počítal s týmem z Hané, ať se přizná. Snový návrat Sigmy do ligy, který v nastalé euforii drží už více než půl sezóny, imponuje celou českou fotbalovou krajinu. Otázkou je, zda bude mít olomoucká pohádka delšího trvání než například ta zlínská…

Vrata se na Andrově stadionu definitivně zavřela až tento čtvrtek. Právě Zlín na něm ještě před zazimováním odehrál poslední zápas v rámci své premiérové účasti ve skupině Evropské ligy, během které získal dva body.

To opravdoví domácí se se svým stadionem rozloučili už před dvěma týdny. A to vskutku ve velkolepém stylu, když před více než 11 000 diváky Sigma vyprovodila vítězstvím pražskou Spartu.

Co je více překvapující? Že Sigma porazila velký tým z hlavního města na domácím hřišti po devatenácti letech, nebo že přišlo tolik lidí? Hledě na olomouckou herní fazónu, se kterou téměř po celou dobu podzimní části ale zdaleka nekorespondovaly návštěvy, spíše druhá varianta.

Diváci jsou zřejmě ten největší škraloup na jinak skvělém podzimu. Ovšem ne jediný.

Hořkosladkým bodem v olomoucké první části sezóny jsou letní změny v kádru. Přišel Michal Obročník, Venezuelan Antonio Romero, Roman Polom a Zdeněk Linhart. V přepočtu na odehrané minuty v první lize 86, 6, 0 a 0. Šanci ukázat se měli spíše jen v druhořadém poháru.

Vše bylo tak nakonec postavené hlavně na ověřených hráčích.

Sehraná kvalita, která je ale moc úzká

Největší radost dělali trenérovi Jílkovi dva „laciní“ borci. Václav Jemelka se přemístil z lavičky do středu obrany a nikoho místo sebe už během podzimu nepustil. Nebyl důvod. Spolu s Urošem Radakovičem tvořili jednu z nejlepších – ne-li nejlepší – obrannou dvojici v lize. A to byl ještě Jemelka ten jistější a sebevědomější i přesto, že jeho srbský kolega se zkušenostmi z italské Boloně už jednu prvoligovou sezónu v Česku odehrál.

Práci Jemelkovi usnadňoval defenzivní záložník Lukáš Kalvach. Toho si pro změnu olomoucký kouč jen stáhnul z hostování v druholigovém Táborsku. Nenápadný, ale nepostradatelný. Rozrážel drtivou většinu akcí soupeřů a startoval mnoho z útočných výpadů Sigmy. Ze hřiště navíc, stejně jako Jemelka, neslezl během šestnácti zápasů ani na minutu. I to svědčí o tom, jakou si dokázal vybojovat důvěru.

Zkrátka za málo peněz hodně muziky, která má navíc ještě velký potenciál.

Sehranost a spoléhání na ověřené muže ale s sebou přináší také negativní stránku věci. V případě vynucené absence některých hráčů prostě není plnohodnotná náhrada. To krásně ukázal poslední zápas v Liberci, ve kterém v sestavě chyběl Chorý s Faltou - stěžejní hráči. A ejhle. Druhá podzimní porážka byla na světě.

Fotbalisté, kteří během podzimu naskakovali v průběhu utkání, se sice většinou ukazovali v dobrém světle, ale když pak dostali v posledním zápase pod Ještědem šanci od úvodní minuty, otevřenou ránu po Faltovi a Chorém úplně zalepit nedokázali. Řeč je o Martinovi Hálovi s Pavlem Moulisem.

Především v alternativě za středního útočníka Olomouc nejvíce tlačí bota, což zřejmě bude na jaře velký problém. O tom ale ještě o pár řádků níže.

Teď opět trochu pozitivně.

Když by někdo před sezónou řekl, že bude Sigma po šestnácti kolech na vedoucí tým ztrácet čtrnáct bodů, nikoho by to moc nepřekvapilo a většinu příznivců klubu možná i trochu zklamalo. Pokud ale takový odstup stačí na třetí místo, musí se mluvit o podzimu z říše snů. Nováček se z počátečních sestupových prognóz vypulíroval v aspiranta na účast v pohárech.

Ostražitost a žádná velká slova chvály

V průběhu podzimu možná mnozí měli Sigmu za slona na stromě. Tím rozumějte, že nikdo neví, jak se nahoru dostal, ale jisté je, že půjde dolů. Jílkova družina ale především svým výborným presinkem všem zatápěla i době, kdy už je to potřeba - v pokročilejších a chladných podzimních večerech.

Navzdory všem úspěchům se v olomouckém klubu točí pořád dokola jedno stejné slovo. Pokora, pokora, pokora. „Ve hře je ještě ohromné množství bodů. Sparta a Slavie disponují tak silným kádrem, že si myslím, že si to rozdají o druhé místo. Na nás bude posbírat co nejvíce bodů, abychom za těmito týmy bojovali. Říct si, že teď budeme bojovat o evropské poháry, by nezapadalo do kontextu našich předsezónních ambicí,“ uvedl trenér Sigmy v rozhovoru pro Seznam zprávy.

Až se brána olomouckého stadionu v půlce února opět otevře, bude na olomouckou partu směřována mnohem větší pozornost, než když startovala podzimní misi po svém návratu do ligy. Nejen kvůli třetí příčce, na které je Sigma za Slavií jen kvůli horšímu skóre, ale také kvůli tomu, že přijede vedoucí Plzeň, která na podzim byla spolu s Libercem jediný tým, který Olomouc porazil. Řekněme takový souputník Sigmy. Jak se to praví? Když se dva perou, třetí se smějou? Tak nějak by se dala shrnout jízda Plzně s Olomoucí v porovnání s ambiciózními pražskými celky.

Momentálně největší otázkou možná ani není, kdo zápas dvou týmů z vrcholu tabulky vyhraje, ale to, v jakém dresu tou dobou bude působit Tomáš Chorý. Ten zmiňovaný hráč, který má na hanácké jízdě ligou velký podíl.

Podle agenta Chorého Zdeňka Nehody je zimní příchod vytáhlého forvarda na západ Čech hotovou věcí. Jisté však teď úplně není, zda tam dvaadvacetiletý fotbalista stráví jarní část sezóny, nebo se ještě do Olomouce vrátí na hostování. Roli velmi produktivního útočníka totiž v Plzni zatím plní Michael Krmenčík. V obou případech bude každopádně pro Chorého nastalá únorová situace velmi zajímavá.

A interesantní bude také celkový stav týmu. Až druhá část ligového ročníku teprve ukáže „pravost“ olomouckého úspěchu. Sám kouč Jílek připomíná případ Zlína. Ten měl loni po šestnácti kolech 31 bodů a nacházel se na čtvrtém místě. Pozičně si sice Zlínští nijak moc nepohoršili, protože sezónu zakončili na šesté příčce, nicméně Sigma bude určitě chtít ve druhé fázi ligy získat více bodů než pouhých deset.

Když bude Olomouc nadále pokračovat ve výborné hře, kterou se poslední měsíce prezentovala, může třeba v prosinci příštího roku zavírat vrata Androva stadionu Evropskou ligou ona…

Čtěte více:

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.