čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Sigma se dnes v Kazachstánu pokusí postoupit přes nepříjemný Kajrat Almaty

Fotbalisté Olomouce se ve čtvrtek pokusí dotáhnout do úspěšného konce souboj s Kajratem Almaty o postup do závěrečného předkola Evropské ligy. Sigma v prvním utkání doma vyhrála 2:0 a přivezla si do Kazachstánu slibný náskok. Kazašský vicemistr je ale silný především v domácím prostředí, a tak o postupujícím ještě rozhodnuto není.

„Ještě nás čeká velká práce," připustil trenér Václav Jílek, jehož svěřenci v prvním duelu Kajrat přehrávali a dostali se do vedení brankami Martina Sladkého a Václava Pilaře. Navíc hráli proti deseti. Pak se ale nechal vyloučit i kapitán Sigmy Michal Vepřek a soupeř se dostal do hry. Hanáky dvakrát zachránila tyč a sami nevyužili velkou šanci na třetí gól, který by zaručil odvetu mnohem klidnější. I tak ale Sigmě stačí v odvetě i prohra o gól a v případě vstřeleného gólu i o dva.

„Myslím, že jsme ve finále vytěžili velmi dobrý výsledek. Protože výsledek nám dává velmi dobré vyhlídky. Ale měli jsme i velkou dávku štěstí. Odvetu nesmíme nijak podcenit," upozornil Jílek.

Varováním je i domácí bilance Kajratu, který v evropských pohárech na svém stadionu neprohrál už 14 zápasů, jedenáct jich vyhrál a ve čtyřech uhrál výsledek, který by mu nyní stačil na postup. Pomáhá mu i to, že hraje na umělé trávě, na kterou soupeři nejsou tak zvyklí.

„Umělá tráva asi nebude hrát roli. Kajrat je ale doma silný a bude to těžký zápas. Když se nám ale podaří dát gól, tak si myslím, že to zvládneme," uvedl olomoucký záložník Šimon Falta, který by mohl tentokrát nastoupit na levém beku místo Vepřeka, který po červené kartě nemůže hrát. Variantou je i dvacetiletý Michal Surzyn.

„Jedeme ven s výsledkem 2:0, a když budeme zodpovědně bránit a povede se nám třeba protiútok, tak si myslím, že máme velkou šanci postoupit. Musíme být zodpovědní," upozornil hrdina prvního utkání Sladký.

Kajrat, který ve 2. předkole vyřadil i přední nizozemský tým Alkmaar, usiluje o vyrovnání historického maxima, protože přes 3. předkolo dosud přešel jen v roce 2015. "Výsledek pro nás není dobrý, ale pořád si myslím, že máme šanci s tím něco udělat. Doma to bude úplně jiný zápas," prohlásil trenér kazašského celku Carlos Ferrer, který v minulosti působil v akademii Barcelony.

Pro oba celky je velkou motivací i možnost utkat se v dalším kole s nejúspěšnějším celkem soutěže Sevillou.

Odveta v Kazachstánu začne ve čtvrtek v 16:00 v přímém přenosu ČT Sport.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.