čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Fotbalová Olomouc požádala radnici o finanční pomoc

Vedení prvoligového fotbalového klubu Sigma Olomouc, kterému v účetním roce 2012/13 výrazně klesly výnosy a zároveň vykázal značnou ztrátu, požádalo radnici o finanční injekci. Na provoz chce Sigma od města až deset milionů korun a dalších několik milionů korun by radnice měla vložit do jeho základního kapitálu. ČTK to řekl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS).

Návrh na zvýšení základního kapitálu vedení klubu radním zaslalo na sklonku loňského roku. "Je to v podstatě pokračování modelu, jaký byl doposud, tedy investice v rozsahu šesti až sedmi milionů korun ročně do zvýšení našeho podílu v této akciové společnosti," uvedl Novotný. Klub zároveň přišel s návrhem, aby radnice olomoucký fotbal dotovala. "Chtějí po nás, abychom jim přispívali v těžké situaci, v jaké momentálně jsou, ještě nějakou částkou na provoz. Idea debaty je dostat se někde k deseti milionům korun," podotkl primátor.
   

Vedení radnice bude s vedením Sigmy o návrzích jednat. Primátor si ale postěžoval, že komunikace s šéfy klubu je v poslední době velmi špatná. "Tisíckrát je musíme upozorňovat, že by nás měli informovat o důležitých rozhodnutích, když po nás chtějí peníze. Já za sebe říkám, že v okamžiku, kdy se vzdám funkce primátora, tak se vzdám i funkce předsedy dozorčí rady této akciové společnosti. Ať se s těmi pány zkusí hádat někdo jiný. Já už na to nemám nervy," dodal Novotný, který kvůli poslaneckému mandátu na přelomu února a března složí funkci primátora.
   

Náměstek primátora Martin Major (ODS) podotkl, že platnost smlouvy o každoročních investicích radnice do základního kapitálu SK Sigma vypršela loni. O další spolupráci s fotbalovým klubem budou příští týden jednat šéfové klubů v městském zastupitelstvu. "Chceme jednat napříč politickými stranami, aby fotbal měl jistotu, že to nebude pouze v letošním roce za vlády této koalice, ale že smlouva bude platit další tři či čtyři roky," řekl Major.
   

Radnice by podle Majora mohla Sigmě finančně pomoci s rekonstrukcí fotbalového stadionu v městské části Řepčín, na kterou chce klub kvůli pořádání mistrovství Evropy hráčů do 21 let získat dotaci od ministerstva školství.
   

Zatímco v účetním roce 2011/12 Sigma utržila 92,8 milionu korun, tak loni do června se její výnosy propadly o bezmála 35 milionů na 58 milionů korun. Ztráta hospodaření klubu se zvýšila z 6,9 na 39,9 milionu korun. Vedení Sigmy výrazný pokles výnosů zdůvodnilo nižšími příjmy z prodeje hráčů, které byly meziročně o 36 milionů korun slabší a obnášely pouze 8,3 milionu
korun. Klubu také nevyšel záměr posílit příjmy díky účasti v evropských pohárech.
   

Výrazný pokles výnosů se projevil v minulé sezoně i na chodu klubu. Situaci se podařilo vyřešit až díky půjčkám od akcionářů v celkové výši 14 milionů korun. Radnice, která v klubu drží třetinu akcií, se na půjčkách nepodílela. Na začátku roku 2013 ale město vložilo čtyři miliony korun do základního kapitálu Sigmy.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.