pátek 29. března 2024 Taťána

Fotbalová Sigma Olomouc dostane od akcionářů miliony korun

Prvoligový fotbalový klub Sigma Olomouc, kterému v účetním roce 2012/13 výrazně klesly výnosy a zároveň vykázal značnou ztrátu, může na jaře počítat s několikamilionovou finanční injekcí od svých akcionářů. Město Olomouc investuje do základního kapitálu společnosti SK Sigma Olomouc dalších více než pět milionů korun a několika miliony korun do pokladny přispěje i podnikatel Josef Lébr, který v klubu stejně jako radnice drží necelou třetinu akcií. Vyplývá to z materiálů, které dnes schválilo zastupitelstvo Olomouce.

Akcionáři SK Sigma Olomouc se na konci loňského roku zavázali, že městu umožní zvýšit podíl v klubu z necelých 33 procent na více než 34 procent. Zastupitelstvo dnes proto schválilo, že do základního kapitálu Sigmy radnice investuje 5,5 milionu korun, takže jeho hodnota vzroste na 273,5 milionu korun. O navýšení kapitálu v březnu rozhodne valná hromada klubu.
  

Dalších 3,45 milionu korun by měla Sigma dostat od Lébra, který se peníze zavázal poskytnout výměnou za to, že od dalšího akcionáře SK Sigma MŽ do konce června postupně odkoupí 62 akcií fotbalového klubu. Lébr už Sigmě z této částky vyplatil 2,8 milionu korun, s jejichž pomocí se klubu podařilo zvládnout financování v prvním letošním čtvrtletí.
   

Přibližně polovina z 5,5 milion korun, které Sigma získá díky investici města do základního kapitálu, bude použita na odkup pozemku pod tělocvičnou v areálu Androva stadionu. Parcela nyní patří státu, se kterým se klub soudí. Zbývající peníze chce Sigma investovat do odkoupení travnatého tréninkového areálu naproti plaveckému bazénu.
   

Zatímco v účetním roce 2011/12 Sigma utržila 92,8 milionu korun, loni do června se její výnosy propadly o bezmála 35 milionů na 58 milionů korun. Ztráta hospodaření klubu se zvýšila z 6,9 na 39,9 milionu korun. Vedení Sigmy výrazný pokles výnosů zdůvodnilo nižšími příjmy z prodeje hráčů, které byly meziročně o 36 milionů korun slabší a obnášely pouze 8,3 milionu korun. Klubu také nevyšel záměr posílit příjmy díky účasti v evropských pohárech.
   

Výrazný pokles výnosů se projevil v minulé sezoně i na chodu klubu. Situaci se podařilo vyřešit až díky půjčkám od akcionářů v celkové výši 14 milionů korun. Radnice, která v klubu drží třetinu akcií, se na půjčkách nepodílela. Na začátku roku 2013 ale město vložilo čtyři miliony korun do základního kapitálu Sigmy.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.