úterý 19. března 2024 Josef

Winter Classic nechyběly góly ani bitka. Olomouc porazila Bratislavu 3:2 po prodloužení

Olomoučtí Shields se v dalším kole Evropské univerzitní hokejové ligy utkali s týmem Diplomats Pressburg. Utkání se netradičně hrálo pod širým nebem na venkovním zimním stadionu v Rýmařově. Shields vyhrocené „Winter Classic“ po nervy drásajícím průběhu zvládli a porazili slovenského soupeře podruhé během deseti dnů. Boj o play-off tak stále není ztracený.

První část v rychlém tempu a bez branek

V první velké šanci zápasu se ocitl ve už ve druhé minutě domácí Lainka, který se sám řítil na branku hostů. Jeho kličku do bekhendu však bratislavský brankář Bohuš přečetl. První třetina se hrála téměř bez přerušování. Na puku byli častěji hosté z Bratislavy, ale nebezpečnější šance si vypracovali hráči Olomouce. V osmé minutě Skopal orazítkoval tyč. Pár minut na to se stejný hráč řítil do šance v přečíslení dva na jednoho s Vaňem. Ani tato akce však neskončila gólem. Ke konci třetiny se dostávali do velkých šancí častěji také hosté. V patnácté minutě měl na hokejce první gól Gaťár. Deset vteřin před koncem úvodní periody zase mohl Diplomaty ze samostatného úniku poslat do vedení Šoltis. Domácí brankář Ovčaři však všechny šance kryl.

Olomoucké štěstí ve druhé třetině

Hned v prvním střídání druhé třetiny se do velké šance dostala aktivní první formace domácích ve složení Skopal – Vaňo – Horváth. Druhý jmenovaný však ani sám před brankářem nedokázal dostat puk do branky. Chvíli poté se odhodlal k pěkné individuální akci obránce Ivo Svozílek, který se proháčkoval až do útočného pásma a tvrdě vypálil od modré. Jeho pokus však mířil doprostřed branky. V pětadvacáté minutě hostující Klučiar jen těsně minul branku. Uprostřed třetí periody si Diplomati čtyřicet vteřin zahráli přesilovku pěti proti třem. To na straně olomouckých několikrát stálo velké štěstí. Shields si zahráli první přesilovku až pět minut před koncem druhé třetiny. Ta se však nepovedla a domácí ještě mohli být rádi, že se v ní z přečíslení dva na jednoho neprosadil Klučiar.

Vyrovnání v infarktovém závěru

Ve třetí třetině se pořádně přiostřilo a začaly padat góly. Ve dvaačtyřicáté minutě zápasu sledovali fanoušci v Rýmařově bitku, po které podrážděný hostující Demo dostal trest na 2+10 minut za zbytečné eskapády, které na kluzišti předváděl. První gól padl v pětačtyřicáté minutě. Tomáš Výkruta si odpykával pětiminutový trest a Diplomati dokázali této přesilovky využít. Z dorážky se prosadil kapitán Christian Kraus. Shields se podařilo vyrovnat rovněž z přesilové hry. Jakub Müller vybojoval v rohu puk, nahodil jej před bránu a hostující hráči si jej sami srazili do vlastní branky. Stav 1:1 platil až do poslední minuty. V té se při avizovaném vyloučení domácího hráče trefil Martin Trudman a Diplomati vedli 2:1. Do konce zbývalo pouhých pouhých padesát vteřin, ale Shields nic nevzdávali. Trenér Zbránek poslal na led výborně hrající první útočnou formaci a to se vyplatilo. Hosté po velkém závaru úmyslně posunuli svou branku a domácí tak dostali třináct vteřin před koncem možnost trestného střílení. K tomu se postavil Jakub Dušan Vaňo a s velkým klidem na hokejce bekhendovým blafákem srovnal na 2:2.

Bleskové prodloužení

Následovalo prodloužení, které však netrvalo dlouho. Hned v jeho první minutě se totiž k puku na útočné modré dostal Jakub Müller, který v samostatném úniku vymíchal brankáře Bohuše a zařídil tak svým druhým gólem v utkání dva body pro University Shields Olomouc. Nejlepšími hráči obou celků byli po zápase vyhlášeni brankáři. Ceny si tedy převzali na jedné straně Jakub Ovčaři a na té druhé zase Marián Bohuš.


University Shields Olomouc – Diplomats Pressburg 3:2 pp (0:0, 0:0, 2:2 – 1:0) 

Góly a asistence: 53. Müller, 60. Vaňo, 61. Müller – 45. Kraus (Gaťár), 60. Trudman (Demo) 
Rozhodčí: Sedlák – Navrátil, Perutka
Vyloučení: 5 – 6
Diváků: 200 
University Shields Olomouc: Ovčaři (Molnár) – Pernický, Lainka, Svozílek, Smolka, Křesala, Síkora – Pudelka, Horváth, Skopal, Vaňo, Výkruta, Janečko, Müller, Hajšman, Siegel, Matuška
Diplomats Pressburg: Bohuš (Mega) – Rutkoský, Hedera, Vidovič, Ficel, Demo, Kuzmin, Mizerák, Michalička – Klučiar, Gaťár, Danišovský, Trudman, Brodek, Kojda, Šoltis, Koziot, Mucha, Šeliga

Tisková zpráva | Foto Facebook University Shields Olomouc | Zdroj hokej.upol.cz

Štítky hokej, sport, University Shields Olomouc, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.