čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zemřel prostějovský rodák Zdeněk Marek. Byl předposledním žijícím mistrem světa z roku 1949

Ve věku 93 let zemřel 29. března ve městě Phoenicia v americkém státě New York předposlední žijící československý mistr světa z roku 1949 Zdeněk Marek. Jeho naprosto fascinující příběh přinesla i kniha 200 neznámých hokejových příběhů. Na fotce mistrů světa z roku 1949 je Zdeněk Marek v horní řadě pátý zleva.

Začátky v Prostějově

S hokejem začínal Zdeněk Marek ve třinácti letech v rodném Prostějově, kde si v sezoně 1945-46 zahrál i nejvyšší soutěž a vstřelil dvě ze šesti branek svého nakonec sestupujícího mužstva. Rok hrál doma nižší soutěž, ale následně se přesunul kvůli studiu do Prahy a začal zde také hrát hokej za Spartu. V pěti ligových zápasech vstřelil hned sedm gólů. Pak ale musel opustit vysokou školu, protože jeho rodiče vlastnili restauraci, noční klub a ubytovací zařízení, které jim komunisté sebrali, a ani syn z buržoazní rodiny samozřejmě nesměl pokračovat ve studiu. Narukoval tedy do vojenského týmu ATK Praha, s nímž uhrál ligový bronz. Ba co víc, jako urostlý a přesto velmi šikovný centr, se prosadil i do reprezentačního celku pro světový šampionát ve Švédsku, k čemuž mu paradoxně pomohlo i letecké neštěstí, při němž někteří reprezentanti zemřeli.

Emigrace při večeři

Už když do Švédska jel, tak věděl, že se zpět do komunisty ovládaného Československa nevrátí. Na šampionátu nastoupil do dvou zápasů a zaznamenal gól proti Finsku. Na konci turnaje se pak mohl společně s kamarády radovat z titulu mistra světa. Při závěrečné večeři na stockholmské radnici se však potichu vytratil a emigroval. Pro svou zemi byl od té chvíle nežádoucí osobou. Z fotografií světových šampionů 1949 ho cenzoři retušovali a jeho jméno nesmělo být čtyřicet let nikde uvedeno.

Hokej ve Švédsku i USA

Ale samotný Zdeněk Marek moc dobře udělal, rok poté byla velká část reprezentace ve vykonstruovaném procesu zatčena a odsouzena k mnohaletým trestům vězení. Zdeněk Marek chvíli hrál ve Švédsku za Hammarby, později v USA nastupoval za Univezitu Severní Dakoty a v NCAA-IHL posbíral ve 24 zápasech krásných 34 bodů (15+19). Nadále se věnoval ale více tenisu, v němž byl také vynikající a vyhrál několik mistrovství státu New York.

V tomto městě se usadil, provozoval byznys s oblečením. Kromě něj už z mistrů světa 1949 žije (mimochodem také v zahraničí) pouze Vladimír Zábrodský. A ještě jedna zajímavost. V Prostějově i ATK Praha hrál ve stejné době i jiný, jen o rok mladší, Zdeněk Marek. A stejné jméno i působiště znamenalo v dávných dobách pěkné zmatky. I to zřejmě přispělo k tomu, že Zdeněk Marek narozený 16. 10. 1925, mistr světa z roku 1949, je v rodné zemi zcela neznámým pojmem.

Tisková zpráva

Štítky sport, hokej, pieta, úmrtí, Zdeněk Marek, Prostějov

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.