čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Report: Mora proti Plzni na domácím ledě poprvé tříbodová, sólem se zaskvěl Tomáš Mikúš

Olomoučtí Kohouti poprvé naplno bodovali, když dokázali porazit plzeňské Indiány. Na výhru se pořádně nadřeli.

Hanáci vlétli na plzeňské od úvodního vhazování, ale utkání začalo podobně jako minulé domácí trápení s Hradcem Králové. Mora tlačila soupeře, ten začal faulovat a domácím se tak nabídlo hned několik šancí v přesilové hře. Jenže po chybě v olomoucké obranné třetině dostal od našeho hráče namazáno plzeňský ostrostřelec Marcel Hossa a zařídil tak gólem v oslabení vedení 1:0.

Kohouti se nevzdali a tlačili soupeře dál, jen bez efektu. Ve druhé třetině začala dominovat Plzeň, což se nelíbilo nejen trenérům Olomouce, ale svou nevoli dali pískotem najevo i fanoušci. Jedinou světlou stránkou týmu byla už od začátku utkání čtvrtá útočná formace ve složení Kucharczyk – Herman – Jergl, která dokázala zavařit plzeňské obraně téměř při každém svém střídání. Už to vypadalo, že budeme rádi, když přežijeme druhou třetinu bez obdržené branky, když puk vybojoval Aleš Jergl a po jeho přihrávce prostřelil Radim Kucharczik od této chvíli velmi nejistého gólmana Machovského. Zimní stadion tak poprvé vybouchnul oslavou gólu pouhých pět vteřin před koncem třetiny.

Od začátku třetí třetiny bylo jasné, že gól do šatny Kohouty nakopnul a ti chtěli co nejrychleji zápas otočit. Hned v první minutě se to povedlo Marku Lašovi a Mora tak konečně doma vedla. Jenže radost trvala jen pár vteřin, když na 2:2 vyrovnal plzeňský Sýkora. Olomoučtí si najednou začali věřit a dostávali Indiány do úzkých. Osm minut před koncem vzal odpovědnost do svých rukou Tomáš Mikúš, nabral rychlost ve středním pásmu, šikovnou kličkou přebruslil plzeňského obránce, obkroužil branku a nachytal Matěje Machovského. Tímto chytrým zavěšením si řekl o zlatou helmu měsíce září. Najedno byli v úzkých Indiáni a snažili se zápas dohnat, času už ale nebylo mnoho. Nepomohly jim ani téměř dvě minuty hry bez brankáře.

Zápas se přes všechny útrapy musel líbit a svým výkonem tým ukázal skrytý potenciál. Pokud se Kohoutům podaří skórovat, stoupá jejich síla geometrickou řadou. I tak nechyběla tolik potřebná bojovnost, kterou se Mora pyšnila ze začátku loňské sezóny. S takovou se plecharéna stane opět nedobytnou tvrzí a bude radost přijít Hanáky podpořit. Závěrečnou děkovačku neodmítl Tomáš Mikúš ani s jistotou chytající Branislav Konrád. Slovenský gólman Kohoutů na závěr předvedl bowlingovou lahůdku aplaudujícím ochozům, když si do brankoviště z lapačky a vyrážečky postavil provizorní kuželky a svou helmou, coby provizorní koulí, je smetl do brány. Těšme se, co Braňo předvede příště.

Jan Tomajko po zápase pochválil čtvrtou formaci, která svým výkonem zastínila ostatní. O povolání Petera Zuzina, který válí v Třebíči, zatím neřekl nic určitého. Proto se nechme překvapit. Promíchání sestavy týmu prospělo a jelikož nás teď čekají opravdu těžcí soupeři, bude potřeba proměňovat šance.

V pátek se Mora popere o body na ledě Komety Brno a v neděli přijedou chomutovští Piráti s trenérem Růžičkou a útočnou eskadrou Červenka – Vondrka. Kohouti budou potřebovat proti jednomu z nejbohatších klubů extraligy podporu plného zimáku.

Zdroj: David Superata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.