neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Pietní místo i vzpomínky: Říha? Byl osobnost! Dokázal všechny strhnout, zní od kamarádů

Měsíc září začal velmi tragicky. Zemřel rodák z Přerova a bývalý hokejový trenér České republiky Miloš Říha. A to v 61 letech. Tato zpráva zasáhla velmi přerovské Zubry, protože Říha byl jejich nejslavnější odchovanec a hodně jeho bývalých spoluhráčů nebo kamarádů na něj zavzpomínalo.

Miloš Říha se narodil ve zmiňovaném Přerově 6. prosince roku 1958. „Jako děti jsme spolu vyrůstali, byť Miloš byl o dva roky starší. Na hřišti jsme mydlili tenisákem, na ledě se pak potkávali ve čtyřleté kategorii starších žáků, stejně jako v dorostu. Chvilku jsme spolu nastupovali i v chlapech, ale pak se naše cesty rozdělily. Miloš šel na vojnu do Dukly Jihlava, já šel do Vítkovic. Střetávali jsme se jako soupeři. Znovu jsme se setkali v roce 1981 ve Vítkovicích, kam Miloš přestoupil. Vybojovali jsme spolu titul mistra republiky," popsal pro hokejprerov.cz Říhův kamarád, bývalý hokejista a trenér Miroslav Venkrbec.

Ve Vítkovicích působil Miloš Říha do roku 1983, poté přestoupil do Zlína, odkud po dvou letech odešel opět do Vítkovic. Přes Zetor Brno se dostal do Hodonína, kde měl dokonce roli hrajícího trenéra.

Foto: Jiří Vojzola
„Miloš byl úplně příkladný typ trenéra. Tím, že jsme spolu strávili dětství, byl náš vztah trochu jiný, než jak by ho asi popisovali další lidé, kteří Milošovi dělali asistenty. Byl velice autoritativní, ale když se mu řeklo ‚Miloši, takhle to nevidím.´, přemýšlel o tom. Kolikrát na můj názor dal, klapalo nám to na jedničku," komentoval Venkrbec.  

V sezoně 1992/1993 byl asistentem trenéra ve Zlíně. A tím začala jeho velká trenérská kariéra. Na dva roky se poté vrátil do rodného Přerova, odkud se prosadil například do Pardubic.

Byl už od začátku osobnost! vzpomíná Plášek

„V Přerově a potom v Pardubicích jsem ho zažil také jako trenéra. Byl už od začátku osobnost, celý tým dokázal strhnout na svou stranu. Do Pardubic jsem šel z Přerova s ním. Bydlel, myslím, ve Zlíně. Já tehdy ještě neměl řidičák a jezdíval jsem s ním. Nabíral mě v Přerově, jezdili jsme vždycky ráno,“ vybavil si dnes šestačtyřicetiletý Karel Plášek, který je také známým odchovancem přerovského hokeje.

Jako trenér získal Říha s Pardubicemi dvakrát stříbro, se slovenským Slovanem Bratislava dvakrát vyhrál slovenskou nejvyšší soutěž. Od sezony 2007 trénoval v ruských klubech Spartak Moskva nebo SKA Petrohrad. V roce 2011 se stal s klubem Atlant Mytišči vicemistrem ruské KHL.

„Byl to impulzivní hokejista, zápasy hodně prožíval. Měl neskutečnou vůli a touhu to někam dotáhnout. Když jsem se vrátil z vojny v Písku, odehráli jsme spolu jednu sezonu v A-týmu. Miloš potom odešel do Jihlavy. Zůstali jsme ale dobří kamarádi. Kdykoliv byl v Přerově, potkávali jsme se. Naposledy jsme se potkali před měsícem na charitativní akci „Na dětech záleží“ Pavla Nováka. Miloš příkladně pomáhal,“ vzpomíná se zármutkem Říhův někdejší spoluhráč z mládeže a posléze mužů Josef Vojáček pro klubový web Přerova.

Miloš Říha byl skvělý hráč, trenér i člověk, říká jednatel Zubrů

Uznávaný kouč poté ještě vystřídal tři kluby – Pardubice, Avangard Omsk a Slovan Bratislava. Velkým momentem pro něj bylo i působení u české hokejové reprezentace, kterou vedl na dvou posledních odehraných mistrovstvích světa. Minulý rok nebyl daleko od medaile, jeho tým předváděl sympatické výkony a bronz mu těsně unikl.

Každopádně, jeho srdci vždy patřilo také Přerovu! Na své rodné město nikdy nezapomněl.

„Pro přerovský hokej je to obrovská ztráta. Miloš Říha byl skvělý hráč, trenér i člověk. Proslavil nás nejen v České republice, ale i v Evropě. Vděčíme mu za mnohé,“ řekl jednatel HC ZUBR Přerov Tomáš Pluháček pro oficiální stránky prvoligového celku.

U vchodu přerovského stadionu vzniklo i pietní místo.

 Foto: hokejprerov.cz

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Vojzola, hokejprerov.cz a Facebook Česká hokejová reprezentace

Štítky vzpomínky, Říha, hokej, trenér, smrt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.