čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Omezení zasáhla i sportovní kluby. Je to hrůza, řekl trenér hokejové Olomouce

Vláda v pondělí s platností od středy omezila shromažďování na maximálně šest lidí. To platí prakticky plošně, přičemž sportovci výjimku nemají ani s ohledem na to, že je tato činnost jejich zaměstnáním. Své o tom ví i olomoučtí hokejisté.

„Já to řeknu takhle. Pro sport to je hrůza. Ale nedá se nic dělat a my si s tím musíme poradit,“ řekl trenér a zároveň jednatel klubu HC Olomouc Jan Tomajko.

„Je to nová situace a nikdo na to nejsme zvyklí,“ popisoval současnou dobu kouč Hanáků. Hokejisté navíc nemohou trénovat ani ve vnitřních prostorech.

Ještě před přerušením soutěže se rozhodlo, že se bude hrát nějaký čas bez diváků. „Bez nich to není pravé na atmosférou i ekonomiku,“ byl si vědom Tomajko.

Kohouty navíc týden zpátky poslala do karantény hygiena, protože u několika hráčů se prokázalo onemocnění covid-19. „Informace nemám úplně čerstvé, ale myslím, že jsou všichni už docela v pohodě,“ uklidnil fanoušky klubu. Za několik dní by hráčům měla skončit i karanténa, nicméně stejně se neví zcela jistě, zda se bude hrát i poté.

Nejen hokejisté, trénovat nemohou i ostatní sportovci uvnitř

Vnitřní sportoviště zůstávají uzavřena i pro profesionály, v hektické době posledních dní zatím výjimku nedostali.

Někteří se přesunuli na kempy do zahraničí, jako to udělali například plavci nebo judisté. Do Polska se vydal i nejlepší český squashista Daniel Mekbib. „Na jak dlouho, ještě nevím, ale minimálně na dva týdny," uvedl v tiskové zprávě. Na jarní uzávěru v Česku nechce ani vzpomínat. „Místo toho, abych útočil na turnajích na svá osobní maxima, tak jsem seděl doma a díval se na Netflix. To už opravdu nechci opakovat," prohlásil.

Předseda agentury Milan Hnilička jedná o výjimkách pro mezinárodní akce, které se mají v Česku uskutečnit tento a příští týden. Týká se to ženského tenisového turnaje WTA Tour v Ostravě, který by měl začít 19. října, sobotního galavečeru MMA Oktagon 17 v Brně a duelů prvního kola fotbalové Evropské ligy, v němž mají hrát 22. října doma Sparta a Liberec. O těch by měla hlavní hygienička Jarmila Rážová rozhodnout ve středu.

Dostanou kluby kompenzace?

Ve středu by vláda mohla taktéž projednávat program kompenzací pro profesionální sportovní kluby a pořadatele sportovních akcí, na jehož přípravě spolupracuje agentura s ministerstvem průmyslu a obchodu. Mělo by v něm být k dispozici půl miliardy korun.

Od pondělí jsou v Česku zastaveny veškeré amatérské i profesionální sportovní soutěže. Toto opatření zatím platí do 25. října. Ministr zdravotnictví Roman Prymula v minulém týdnu prohlásil, že pak se minimálně profesionální soutěže uvolní, ale vzhledem k pondělnímu přijetí ještě přísnějších restrikcí se to může změnit.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Alena Zapletalová (hc-olomouc.cz)

Štítky hokej, extraliga, Olomouc, karanténa, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.