čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Bude mít Olomouc halu? Město si nechá zpracovat analýzu

Olomoucká radnice si nechá zpracovat analýzu porovnávající tři možné varianty multifunkční haly, která má nahradit letitý zimní stadion nedaleko centra města. Odborníci porovnají finanční náročnost investice i náklady na 30 let provozu haly.

„Vše chceme mít připraveno ideálně tak, aby rada a zastupitelstvo mohli o budoucnosti hokejové arény v Olomouci kvalifikovaně rozhodnout v polovině roku,“ uvedl na sociálních sítích primátorův náměstek Miloslav Tichý (ANO).

První varianta podle Tichého počítá s postupnou rekonstrukcí starého zimního stadionu a stavbou malé haly v jeho sousedství. Investorem by v tomto případě bylo město. Další možností je výstavba multifunkční haly ve Velkomoravské ulici. Tento projekt městu před časem nabídla společnost Nová Velkomoravská. Vznikly by dvě ledové plochy ve Velkomoravské ulici a případně třetí ledová plocha v Hynaisově ulici vedle nynějšího zimního stadionu. V úvahu připadá i stavba nové haly se dvěma ledovými plochami, kterou by financovala radnice.

Společnost Redstone jedná s městem ohledně případné spolupráce při stavbě a provozování multifunkční haly od roku 2021. Městu se kvůli finanční náročnosti a zadluženosti nepodařilo uvést v život svůj vlastní projekt na nové zařízení poskytující zázemí pro sport a kulturu, které by nahradilo zchátralý zimní stadion. Stavba městské haly si podle původních propočtů měla vyžádat 1,4 miliardy korun, z toho 300 milionů korun měla pokrýt dotace Národní sportovní agentury. Dotační program ale nebyl vyhlášen.

O multifunkční hale společnosti Redstone jste se mohli dočíst i v tomto článku.

Hala z projektu společnosti Redstone má být postavena na pozemcích po bývalých vojenských skladech nedaleko centra Olomouce, projekt si vyžádá investici zhruba 1,85 miliardy korun. Financování stavby zajistí developer, na placení provozu haly by se poté měla 30 let podílet radnice. Počáteční roční příspěvek veřejného sektoru má činit 36,9 milionu korun, z toho na město připadá 30 milionů korun. Příspěvek se má zvyšovat o inflaci.

Pětipodlažní multifunkční aréna skupiny Redstone má být součástí chystané městské čtvrti Nová Velkomoravská. Předseda představenstva společnosti Redstone Real Estate Richard Morávek v nabídce adresované vedení města upozornil, že pokud se firma s radnicí na spolupráci dohodne, tak projekt bude muset nejprve notifikovat Evropská komise. Podle Morávka je záměr pro město výhodný, protože radnici odpadne velká vstupní investice do nové městské haly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Redstone | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.