čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Kanoistou roku se stal mistr světa Josef Dostál

Mistr světa v rychlostní kanoistice Josef Dostál vyhrál anketu o nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistiky. Světový šampion na singlkajaku v olympijské disciplíně 1000 metrů a člen úspěšného čtyřkajaku převzal ocenění na slavnostním večeru včera v atriu Olomouckého BEA Centra.

Anketa potřetí za sebou hledala nejlepšího sportovce všech sekcí kanoistiky, do té doby byl vyhlašován pouze kanoista roku z vodního slalomu a sjezdu na divoké vodě. Ve společném hlasování trenérů a funkcionářů dosud kraloval slalomář Vavřinec Hradilek.

"Uplynulý rok pro mě byl překvapivý v dobrém i špatném. Na mistrovství Evropy jsem se v uvozovkách potopil, ale mistrovství světa bylo skvělé – jak na singlu, tak na čtyřkajaku, se kterým jsme zajeli světový rekord," uvedl světový šampion na singlkajaku v kategoriích juniorů, do 23 let i seniorů. „Letos nebude mistrovství světa tak důležité, co se týká samotného výsledku. Nezáleží tolik na tom, jestli budu první nebo pátý, hlavní je, abychom vybojovali účastnická místa na olympiádu. Všechno už směřuje k Riu."
V kategorii jednotlivců vyhrál Dostál před kanoistou Martinem Fuksou, stříbrným a bronzovým medailistou z mistrovství světa. „Tohle byl můj nejúspěšnější rok, získal jsem první medaile na mistrovství světa, což je největší akce po olympiádě. Doufám, že v tom budu takhle pokračovat," dodal Fuksa, který dobyl medaile na všech šesti velkých mezinárodních akcích, jichž se v roce 2014 zúčastnil.

Kategorii jednotlivců vyhrál před kolegou z reprezentace, kanoistou Martinem Fuksou, stříbrným a bronzovým medailistou z MS. Třetí skončil vodní slalomář Jiří Prskavec, jenž obhájil titul mistra Evropy a byl na stupních vítězů i na evropském a světovém šampionátu do 23 let.Nejlepší posádkou jsou potřetí v řadě Daniel Havel, Lukáš Trefil, Dostál a Jan Štěrba, evropští a světoví šampioni na čtyřkajaku. V kategorii juniorů vyhrála všestranná Martina Satková - kajakářka, kanoistka, závodnice ve slalomu i sjezdu, která získala například stříbrnou medaili na olympijských hrách mládeže.

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.