čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do Česka míří světový volejbal, v Olomouci se představí ženský národní tým

Už jenom dva měsíce zbývají do startu World Grand Prix a Světové ligy – dvou prestižních volejbalových soutěží, které bude v červnu hostit také Česká republika. Tento velký volejbalový svátek si letos budou moci vychutnat fanoušci z Čech i z Moravy. Zatímco ženská reprezentace odehraje svůj turnaj v Olomouci, mužský národní tým zamíří k bojům na opačný konec republiky, do Českých Budějovic.

„Jsem velmi rád, že se nám i v letošním roce podařilo dosáhnout úspěchu na mezinárodním volejbalovém poli a přivézt do České republiky světový volejbal v podobě ženské World Grand Prix a mužské Světové ligy,“ uvedl předseda Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník.

Ženský národní tým se divákům představí v Olomouci ve dnech 10.6.–12.6. Své síly změří na domácí půdě s týmy Kanady, Dominikánské republiky a Bulharska. Nebude to ale jediný turnaj World Grand Prix, který letos reprezentaci žen čeká – týden před domácími boji si ženy odbydou premiéru v této soutěži v Polsku. V případě úspěchu pak národní tým žen postoupí na závěrečný turnaj Final Four do bulharského Plovdivu.

Česká reprezentace mužů zahájí svou pouť Světovou ligou 17.6.–19.6. v Českých Budějovicích, kam se tato soutěž vrací již potřetí. Před zraky domácích fanoušků se muži utkají s celky Číny, Kanady a Egypta. Světová liga letos z důvodu časové kolize s olympijskou kvalifikací změnila svůj tradiční formát a bude se hrát turnajově. Mužský národní tým tak má po domácí zastávce před sebou ještě obdobná klání na Slovensku a v Jižní Koreji.

„Obě reprezentace budou mít po roce opět možnost konfrontace s vynikajícími světovými týmy, což nás moc těší,“ dodal k tomu Zdeněk Haník. „Český volejbalový fanoušek se tak i letos dočká velmi kvalitní volejbalové podívané."

Domácím divákům se přitom ženský i mužský národní tým představí pod taktovkou zbrusu nových trenérů. Reprezentaci žen povede německý kouč Alexander Waibl, který je se svým týmem Drážďan momentálně na špici německé Bundesligy. Do čela mužského národního týmu se pak postaví Španěl Miguel Ángel Falasca Fernández – ten poslední tři roky strávil v předním polském týmu PGE Skra Belchátow.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Český volejbalový svaz, foto: Ondřej Driml

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.