pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Play-off je tu, v cestě VK UP stojí rival z Prostějova

Univerzita Palackého Olomouc po prohře s týmem Králova Pole klesla ze čtvrté na šestou příčku a ve čtvrtfinálové sérii vyzve svého velkého regionálního rivala z Prostějova. Druhé kolo již v úterý 28. března.

Univerzita Palackého Olomouc po prohře s týmem Králova Pole klesla ze čtvrté na šestou příčku a ve čtvrtfinálové sérii vyzve svého velkého regionálního rivala z Prostějova. Druhé kolo již v úterý 28. března.

„Náš cíl pro tuto sezonu zůstává stále stejný, tedy pokud možno úspěšný boj o medailové pozice. V Českém poháru nám to o jednu chybějící výhru nevyšlo, teď je tedy na řadě extraliga. Naše pozice je pádem na šesté místo obtížnější, protože nás čekají těžší soupeři s výhodou jednoho domácího zápasu navíc už od čtvrtfinále, ale stále věřím, že družstvo má svou kvalitu a trenéři dokázali jeho formu před vrcholem sezony optimálně vyladit,“ zůstává optimistou předseda VK UP Olomouc Jiří Zemánek.

Jeho víru v případný olomoucký úspěch může posílit vzájemná bilance obou čtvrtfinálových protivníků v dosavadních třech soutěžních střetnutích této sezony. Vysokoškolačky mají na svém kontě dvě výhry (3:2 v Prostějově a 3:0 doma) oproti jediné stále aktuálního ligového šampiona (3:0 na domácí palubovce). Papírovým favoritem série je však loňský mistr ČR, který jako obhájce titulu obsadil v letošní základní části extraligy třetí místo se ziskem 61 bodů. Tým trenéra Martina Hrocha skončil šestý a bodů nasbíral 50.

Olomoucké publikum se na čtvrtfinálové derby může těšit v úterý 28. března od 18 hodin. Třetí duel se bude hrát v Prostějově v pátek 31. března v pět odpoledne.

Čtvrtfinále extraligy volejbalistek VK Prostějov - VK UP Olomouc

1. utkání: sobota 25. března (17.00, Prostějov)

2. utkání: úterý 28. března (18.00, Olomouc)

3. utkání: pátek 31. března (17.00, Prostějov)

případné 4. utkání: pondělí 3. dubna (18.00, Olomouc)

případné 5. utkání: čtvrtek 6. dubna (18.00, Prostějov)

Martin Hroch: Čekám velmi zajímavý souboj

V minulé sezoně byl se svým týmem jedinou úspěšnou smeč od extraligového finále. Nakonec z toho byla pro Olomouc a kouče Martina Hrocha čtvrtá příčka a těsně nesplněný medailový cíl. Ten mají vysokoškolačky i letos, v cestě jim však už ve čtvrtfinále stojí mistryně z Prostějova.

Jak hodnotíte výkony svého týmu v dlouhodobé části extraligy a dosaženou šestou příčku?

Spadli jsme na ni v posledním kole a v porovnání s olomouckými ambicemi je to určitě špatný výsledek. Na druhou stranu extraliga oproti loňsku zvýšila svou úroveň. Takže jestliže je v ní šest týmů, které mohou být na bedně, a to ještě nepočítáme překvapivého pohárového finalistu z Ostravy, není to tak úplně neočekávané.

Jaký je Prostějov coby soupeř do prvního kola play-off?

Výborná zpráva pro pokladníka klubu, náklady na dopravu jsou minimální (úsměv).

Jaké jsou silné a slabé stránky protivníka, na co či koho si u něj dát pozor?

Myslím, že se společně s naším krajským rivalem nemáme čím překvapit. Těší mě, že je v Prostějově tolik hráček, které znám buď z reprezentace, nebo z předchozích společných sezon, ať už se jedná o Trnkovou, Bajusz, Kvapilovou, Stavinohovou či Silvu. Nepochybuji ale o tom, že trenér Čada nás má rovněž výborně zmapované. Souboj bude zajímavý.

Jak odhadujete vývoj této čtvrtfinálové série?

Netipuji, věřím.

V jakém rozpoložení jde do play-off olomoucký tým?

Poslední týdny ukázali, že příchod nové hráčky Barbary Đapić a úspěšná integrace Anety Weidenthalerové přinesly konkurenci v týmu i zkvalitnění tréninkových jednotek. Celkově vnímám prostředí pozitivně, zároveň je znát gradace koncentrace týmu před koncem sezony.

Jak bude vypadat příprava družstva v posledních dnech před vyvrcholením sezony?

Po posilovně a teambuildingovém uvolnění jsme už od pondělního odpoledne najeli zpět do volejbalové přípravy proložené tou kondiční.

Jak velká je nevýhoda, že soupeř začne doma a bude tam hrát i případný pátý zápas?

Poslední dvě sezony ve vzájemných soubojích s Prostějovem ukázaly, že domácí prostředí nemusí být zrovna výhodou, takže se dá těžko předvídat. Ale vzhledem k vzájemné vzdálenosti zvu všechny naše příznivce jak do naší haly, tak do té prostějovské.

Jak důležití budou právě fanoušci doma a případně i na zápasech v nedalekém Prostějově?

V průběhu sezony jich bohužel až zas tolik nebylo. Ale samozřejmě naše výkony na to měly vliv. Ti diváci, kteří přišli, však byli slyšet, takže budu velmi rád, pokud se jejich počet ve čtvrtfinále minimálně zdvojnásobí.

Ohodnoť článek

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.