pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomouc bude opět patřit šachistům, hrát se bude i na náměstí

Do Olomouce zamíří příští týden přední tuzemští i světoví šachisté. Ve městě se bude konat mezinárodní festival Olomoucké šachové léto, který je největší šachovou akcí na Moravě. Příležitost poměřit své síly budou mít i zájemci z řad veřejnosti. Zahrát si budou moci pod širým nebem přímo v centru města. Dnes to řekl organizátor akce Jaroslav Fuksík.

Usednout k šachovým stolkům budou moci lidé v úterý. "Hlavní atrakcí celého odpoledne bude simultánka na 20 stolech, kterou odehraje stejně jako loni český reprezentant a olomoucká jednička Pavel Šimáček. Opět bude chybět Sergej Movsesjan, který má povinnosti s arménskou reprezentací," uvedl Fuksík.
   

Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek; královská hra se ale začne hrát již o den dříve, kdy začnou uzavřené mistrovské a velmistrovské turnaje. "Šachisté z celého světa odehrají během festivalu sedm turnajů," doplnil pořadatel akce. Zájemci budou moci přihlížet jednomu velmistrovskému a jednomu mistrovskému turnaji, v plánu je i klání seniorů či v bleskovém šachu. Největší turnaj Open Olomouc bude přístupný všem příznivcům hry z celého světa.
   

Pořadatelé vyhověli i žádosti zrakově postižených šachistů a souběžně s Olomouckým šachovým létem se odehraje mistrovství ČR zrakově postižených šachistů pro rok 2014, které je naplánováno na příští sobotu.
     

Dosud se do hlavních turnajů přihlásilo 250 šachistů z 20 zemí světa. Tradičně silná je účast Slováků, Poláků, Rusů, Němců a Rakušanů. Nebudou chybět ani šachisté z Indie a Mongolska. Šachový festival potrvá do 7. srpna.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.