pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Hanačky dovolily Brňankám jen set, v extralize si dál drží neporazitelnost

Se soupeři z Brna shodně změřily v 7. extraligovém kole síly volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. Vysokoškolačky doma proti Královu Poli bojovaly především s únavou z mimořádně nabitého programu, přesto se po prvním ztraceném setu zázračně zvedly a zvítězily 3:1.

Po odvetě v Lize mistryň a utkání MEVZA Cupu v Bratislavě, které od sebe dělily pouhé dva dny, musely volejbalistky Olomoučanky rychle přepnout na nejvyšší domácí soutěž a bitvu s tradičním rivalem. První dějství bylo dlouho těsnou přetahovanou o každý bod, v níž měl ale domácí favorit po většinu času mírně navrch a za stavu 22:18 to vypadalo na jeho výhru. Vysokoškolačky si navíc v koncovce vypracovaly výhodu hned čtyř setbolů v řadě (24:20), jenže Brno kontrovalo šestibodovou šňůrou při podání své kapitánky Vyklické a set nevídaně překlopilo na svou stranu - 24:26.

Tento moment Hanačky probral z cestovního útlumu; po úvodní sérii servisů Kubínové to bylo 5:0 a univerzita svůj náskok dál postupně navyšovala (10:3, 19:7). Nakonec z toho bylo vysoké vítězství domácích volejbalistek v poměru 25:12.

Třetí sada začala bodovou přestřelkou (3:0, 3:5) a pokračovala střídáním obou týmů ve vedení nejvíce o dva body. Zahřmělo až ve chvíli, kdy na tom byly o něco lépe Jihomoravanky (13:15). Na servis však po jejich následné ztrátě přišla domácí blokařka Sokolová a vydržela tam dlouhých sedm výměn (21:15). To Olomoučankám stačilo k tomu, aby set doztrátovaly na konečných 25:19.

A podobně jako třetí část zápasu se vyvíjela i ta čtvrtá. Oba celky se znovu několikrát prostřídaly v minimálním vedení a opět to bylo Brno, jež mělo před koncovkou o málo lepší pozici (14:16). Tentokrát se role lídra týmu na podání ujala těsně předtím střídající domácí smečařka Dedíková, která ve svém postavení vydržela až do stavu 19:16. Přestože hosté ještě v závěru dvěma body zdramatizovali situaci (21:18, 21:20), Univerzita Palackého ovládla poslední čtyři výměny a díky tomu i celý duel.

„Takový zápas je velmi těžké hodnotit, protože jsme dnes tady určitě sahali po bodu. Škoda našich chyb v některých pasážích, ale zatím se jim prostě neumíme vyhnout. Až na druhý set to bylo z naší strany dobře rozehrané, ale rozhodla zkušenost,“ konstatoval šéf brněnské lavičky Tomáš Samsely.

„Asi pod dojmem náročného programu, těžkého cestování a častého střídání značky míčů to dnes z naší strany nebyl ideální výkon,“ uznal olomoucký lodivod Jiří Teplý. „Naše hra byla rozháraná a plná chyb. Po zcela zbytečně ztraceném prvním setu jsme se sice ve druhém zmátořili a snadno jej vyhráli, ale pak jsme pokračovali v nervózním výkonu. Spokojen být rozhodně nemůžu, ale vzhledem k okolnostem tři body po výsledku 3:1 beru,“ uzavřel Teplý.

VK UP Olomouc - VK Královo Pole 3:1 (-24, 12, 19, 20)
Rozhodčí: Dmejchal, Kostka
Čas: 95 minut
Diváků: 400
Olomouc: Strušková, Kubínová, Košická, Trnková, Napolitano Šenková, Michalíková, libero Kovářová. Střídaly: Sokolová, Dedíková, Orvošová.
Královo Pole: Šloufová, Skibaová, Kvapilová, Fricanová, Meidlová, Vyklická, libero Digrinová. Střídaly: Pavlíková, Nicholová, Podhrázká.

Tisková zpráva

Štítky VK UP Olomouc, Brno Královo pole, volejbal, extraliga

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.