pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Volejbalistky Olomouce zvítězily v belgickém Beverenu 3:1. CEV Cup zahájily skvěle

Po vyřazení z předkola Ligy mistryň se volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc přesunuly mezi šestnáctku posledních týmů významem druhého evropského poháru CEV Cup. V úvodním utkání druhého kola hlavní fáze této soutěže se představily na palubovce belgického Asterixu Beveren. Vysokoškolačky sice v první polovině duelu bojovaly především samy se sebou, druhá půle se jim však vydařila nadmíru a do odvety si vezou velmi nadějnou výhru 3:1.

Začátek střetnutí ale vypadal zcela jinak. Domácí volejbalistky šly rázně okamžitě do vedení, které navyšovaly až na rozdíl pěti bodů. Ještě v koncovce měly náskok tří míčů, pak ovšem přišel závěrečný nápor univerzity, dva promarněné setboly hostí, jeden belgický a po něm šňůra tří olomouckých bodů, které znamenaly konečný výsledek 26:28.

Jestliže Hanačky nezachytily vstup do první sady, v úvodu té druhé zcela pohořely. Po průběžných mezistavech 9:2 a 18:10 nebylo moc co řešit a Beveren ovládl tuto část zápasu jistě 25:16.

Také na počátku třetího dějství to nevypadalo s nadějemi českého pohárového zástupce moc dobře (4:1). Pak ale přišel dokonalý zlom a zejména pětibodová šňůra ze stavu 11:14 na 11:21 tuto část utkání zcela zlomila - 17:25.

Ve čtvrtém setu sice ještě Beveren dvakrát vedl o dvě výměny, od stavu 5:8 už však vládl na palubovce vysokoškolský tým, jenž se po výsledku 15:25 radoval z důležitého vítězství 3:1.

Věděli jsme, co čekat

„Věděli jsme dokonale, co máme od soupeře čekat, protože jsme jej měli nastudovaného z jeho předchozího pohárového vystoupení proti finskému Salu,“ konstatoval olomoucký kormidelník Jiří Teplý. „Byli jsme poučeni, že se opírají o kvalitní servis, přesto jsme se jím nechali ze začátku zatlačit. Pak jsme se ale dostali zpět do hry a velmi důležitá byla získaná koncovka prvního setu. V tom druhém jsme nehodlali jít do rizika a byli za to náležitě potrestáni. V jasné koncovce už jsme sadu trochu odevzdali, prostřídali a na úvod třetího setu vrátili na hřiště základní sestavu. Sice tam byl ještě rozpačitý začátek, ale holky si postupně zvykly a pak už jistým výkonem dovedly utkání k vítězství. Do odvety jsme vzhledem k výsledku favoritem, pokud podáme kvalitní výkon, tak bychom měli postoupit, ale musíme to brát velmi zodpovědně,“ zvedá varovný prst Teplý.

Domácí odveta 24. ledna

Odveta, která rozhodne o postupujícím do čtvrtfinále Poháru CEV, se uskuteční v olomoucké univerzitní hale ve čtvrtek 24. ledna v 19 hodin. Nejbližší soutěžní duel však čeká olomoucké volejbalistky už tento pátek 21. prosince, kdy se v předehrávce 15. extraligového kola střetnou od 16 hodin doma s Přerovem.


Asterix Avo Beveren (Bel.) - VK UP Olomouc 1:3 (-26, 16, -17, -15)

Rozhodčí: Bátkai-Katonová (Maď.), Geukes (Něm.)
Čas: 101 minut
Diváků: 225

Beveren: van Gestelová, van Avermaetová, Boonstraová, Devosová, Janssensová, de Leeuwová, libero Voetsová. Střídaly: Rampelbergová, Hoeyberghsová, Waelkensová.

Olomouc: Kubínová, Košická, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero Kovářová. Střídaly: Sokolová, Kossányiová, Napolitano Šenková, Dudová.

Tisková zpráva | Foto Facebook VK UP Olomouc

Štítky volejbal, sport, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.