pátek 29. března 2024 Taťána

Hasiči změří své síly při zdolávání budovy RCO

Stovka hasičů z celé země poměří v polovině května tradičně své síly při zdolávání 18 pater výškové budovy v Olomouci. Výstup budou muset absolvovat v plné výstroji a s dýchacími přístroji, mnozí z nich si při tom sáhnou na dno svých sil.

Před náročným zdoláním budovy ještě absolvují několik náročných fyzických disciplín včetně několika desítek úderů palicí, stoupání po lešení či tahání závaží. Soutěž TFA (Toughest Firefighter Alive) má v Olomouci tradici.

"Závod je již skoro naplněn, máme k dispozici ještě poslední volná místa. Kapacita závodu je sto závodníků. Přihlásili se nám z celé republiky, na startu jsou mezi nimi zatím tři ženy, dva Poláci a čtyři zástupci ze Slovenska. Nejstarší závodník je z Olomouckého kraje a má 51 let," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Klání se odehraje ve výškové budově Regionálního centra Olomouc a na prostranství kolem něj. Soutěžní trať bude postavena paralelně pro dva závodníky a bude se skládat ze čtyř úseků. V prvním z nich absolvují hasiči běh s požárními hadicemi, napojí proudnice na hadice, roztáhnou je a poté hadice smotají a uloží do boxu. Zejména fyzickou sílu musejí prokázat při druhém úkolu, kdy mají 80 krát obouruční palicí udeřit do trenažéru a následně přemístit dvacetikilogramové závaží tunelem. Na vytyčené trase musejí přenést i figurínu o hmotnosti 80 kilogramů a překonat dvoumetrovou bariéru. Na třetím úseku je čeká výstup po lešení a vytažení dvacetikilogramového závaží. Závěrečným úkolem je výstup po schodech.

Přebor v disciplínách TFA, jedné z nejatraktivnějších hasičských soutěží v Evropě, se v Olomouci pravidelně koná od roku 2004. Česko patří mezi evropskou špičku v soutěžích TFA, což dokazují i výsledky z mezinárodních soutěží. Klání se letos uskuteční 12. května.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.