sobota 18. května 2024 Nataša

Návštěvnost Bílého kamene byla nízká, mohlo za to nevlídné počasí

Střežený vojenský výcvikový prostor Libavá se opět otevřel cyklistům. Tradiční akci Bílý kámen však tentokráte nepřálo počasí, dorazilo tak jen 1981 lidí.

"V historii musíme listovat zpět až do minulého století, kdy se nás sjelo tak málo," řekl pořadatel akce Jaroslav Koš. Bílý kámen se letos na jaře jel podvaadvacáté.

Podle Koše slabou účast zavinilo nevlídné počasí a také předpověď, která mluvila o vytrvalém dešti. "Za celý den přitom napršelo jen kolem jednoho milimetru. V severních částech Libavska dokonce téměř vytrvale svítilo sluníčko a na polních a lesních cestách se prášilo," popsal dnešní situaci Koš. Loni na jaře se Bílého kamene zúčastnilo rekordních 6439 lidí.

Pozitivem letošního ročníku bylo, že se nikdo nezranil. Loni jednoho účastníka akce postihl kolaps, který muž přes rychlý zákrok záchranářů nepřežil. Letos se účastníci podle Koše vypořádali se ctí i s dalšími pravidly - cyklistů bez přilby bylo minimum a lidé respektovali také zákaz fotografování. Bílý kámen se v minulých letech konal i v srpnu.

Letos se však nepojede, přestože letní etapa akce se těšila stále vyššímu zájmu. "V žádném případě konání letní etapy nezáleží jen na pořadatelích," upozornil Koš. Pořadatelé musejí vyhovět náročným požadavkům armády, vojenských lesů či vojenské policie. Střežený vojenský prostor Libavá se otevírá veřejnosti jen mimořádně při těchto akcích.

Lidé tak mohou vidět obvykle nepřístupné památky, například střeleckou pozorovatelnu, poutní kostel ve Staré Vodě či větrný mlýn ve Městě Libavá. K dispozici je na Libavé 140 kilometrů vyznačených tras, po kterých se účastníci Bílého kamene mohou pohybovat pěšky nebo na kole. Za 26 jarních i letních etap akce na Libavou zavítalo téměř 80.000 lidí.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.