pátek 29. března 2024 Taťána

VIDEO: Olomoucké volejbalistky jsou ve finále extraligy! Vyřadily pražský Olymp

Stejně jako v loňském roce budou volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc usilovat o titul českých mistryň. V semifinálové sérii play-off extraligy vyřadily pražský Olymp už ve třech zápasech. V tom posledním doma sice ztratily první set v letošním play-off, po výsledku 3:1 jsou však bezpečně ve finále.

Úvod zápasu patřil Olympu

Hostům patřil úvod zápasu (2:4), ale Olomoučanky při podáních Kossányiové (6:4) a Kubínové (12:8) převzaly iniciativu a jejich náskok dál postupně narůstal (15:9). Olymp se ještě jednou pokusil o odpor (15:12), jenže univerzita odpověděla šňůrou servisů Trnkové (22:12) a set se už prakticky jen dohrával. Na jeho konci přišla ještě kosmetická korekce Pražanek na konečných 25:17.

Ve druhém setu přišla první ztráta setu v play-off

Olymp rozhodně nehodlal nic vzdávat, ve druhém dějství byl prakticky neustále ve vedení, i když zpočátku těsném, ale pak začal postupně odskakovat (10:13, 14:18). Domácí tým od té doby už jen dotahoval (17:18, 18:22, 21:22), v koncovce se mu to sice konečně podařilo (23:23), ale pak přišly tři setboly hostí po sobě a po třetím z nich první ztracená sada Olomouce v letošním play-off - 25:27.

3:0 na zápasy a hurá do finále!

Domácí volejbalistky si nachystaly ráznou odpověď hned do úvodu třetího setu (3:0) a vedení pak už nepustily až do jeho konce. Olymp se ještě pokusil vývoj zdramatizovat (18:12, 18:15), následovala však bodová šňůra univerzity při podání Kossányiové (23:15) a výhra Olomouce 25:17.

První dva bodové zápisy čtvrté části duelu patřily hostům, dalších sedm při servisu Košické domácím. Ani stav 7:2 ale Pražanky nezlomil, brzy bylo opět vyrovnáno (8:8) a bitva pokračovala. Olomoucký tým bušil na finálovou bránu (13:10, 17:14), ale Olymp odolával (17:18). Až domácí odskočení na 23:20 bylo definitivní a Univerzita Palackého po výsledku 25:21 a celkově 3:1 slavila už ve třetím utkání postup do finále.

„Blahopřeji Olomouci k postupu, soupeř byl v celé sérii lepším týmem, nicméně dnes nám dal šanci bojovat o úspěch. My jsme se jí chopili a chybělo málo, aby se hrálo pět setů. Z naší strany to bylo nejlepší utkání celé série. Je jasné, že to bylo i tím, že se soupeř pod dojmem dvou předchozích hladkých vítězství už viděl ve finále. My se teď musíme zmátořit a zabojovat o bronz,“ řekl trenér Olympu Stanislav Mitáč.

„Po prvním setu, který nám soupeř pomohl vyhrát vlastními chybami, jsme se už viděli ve finále. Začali jsme hrát až příliš uvolněně, zatímco Olymp hrál velmi dobře a zodpovědně. Díky tomu získal druhý set, my jsme znervózněli, ale naštěstí to dopadlo dobře a postup jsme si uhráli,“ oddechl si domácí kouč Jiří Teplý.

Ve finále Prostějov, nebo Liberec

Ve finále extraligy vyzvou Olomoučanky buď úřadující mistryně z Prostějova, nebo Duklu Liberec. Hrát se každopádně začne ve čtvrtek 18. dubna ve sportovní hale Univerzity Palackého.

VK UP Olomouc - PVK Olymp Praha 3:1 (17, -25, 17, 21)

Rozhodčí: Rychlík, Fink
Čas: 102 minut
Diváků: 500

Olomouc: Kubínová, Michalíková, Trnková, Orvošová, Kossányiová, Strušková, libero Kovářová. Střídaly: Košická, Dudová, Napolitano Šenková, Dedíková.

Olymp: Komárková, Purchartová, Černá, Staňková, Šimáňová, Šmídová, libero Stavinohová. Střídaly: Fomenková, Černá, Valková, Jakuškinová, Vojíková.

Tisková zpráva | Foto Facebook VK UP Olomouc

Štítky volejbal, sport, Olymp Praha, VK UP Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.