čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

VIDEO: Olomoucké volejbalistky v prvním finále přejely Prostějov

Olomoucké volejbalistky vstoupily do finálové série extraligy hladkým domácím vítězstvím 3:0 nad prostějovskými obhájkyněmi mistrovského titulu. Nejvyrovnanější druhý set skončil rozdílem čtyř bodů, další pak 25:17 a 25:18. Hraje se na tři vítězná utkání, druhý zápas je na programu v neděli v Prostějově.

Olomoucký trenér Jiří Teplý byl spokojený s vítězstvím i s výkonem domácích hráček. „Sice jsme se místy nevyvarovali chyb a Prostějov hrál velice dobře v obraně, její překonání nám dalo práci. Ale celkově jsme měli utkání poměrně jasně pod kontrolou, víc vyrovnaný byl pouze druhý set. Na kvalitní hru soupeře jsme zareagovali ještě kvalitnější hrou naší," prohlásil Teplý.

Ve třech předchozích ročnících Olomouc vždy s Prostějovem ve finále prohrála, ale tentokrát je favoritem. Svěřenkyně trenéra Teplého suverénně kralovaly základní části soutěže, slavily už triumf v poháru a v semifinále snadno vyřadily pražský Olymp, zatímco Prostějov rozhodl sérii s Libercem až v pátém utkání.

V semifinále pomohla prostějovským hráčkám k postupu výtečná obrana, avšak ve finále se tato výhoda přestěhovala na olomouckou stranu. V úvodní sadě hostující smečařky úspěšně zakončily jen šest útoků, potom se sice hra na nějaký čas vyrovnala, ale Olomouc si ani druhý set nenechala vzít.

Třetí dějství pak rozhodl už začátek, po němž domácí volejbalistky vedly 10:2. Prostějov se dokázal jen přiblížit, závěr už byl opět pod taktovkou olomouckého týmu. V tom si nejvíce bodů připsala blokařka Veronika Trnková, která bodovala šestnáctkrát.

První finále trvalo jen hodinu a sedm minut. Prostějovský kouč Lubomír Petráš uznal, že Olomouc v něm byla jasně lepší. „My jsme se od začátku dostávali pod tlak na přihrávce, tím pádem se nám celkově hůř hrálo. Krok jsme dokázali držet jen v krátkých úsecích a navíc to bylo vždy pozdě, neboť jsme neustále dotahovali větší či menší ztrátu. Domácí tým si dnešní zápas bezpečně pohlídal," řekl Petráš.

Jeho protějšek Teplý vede olomoucký celek už od začátku 90. let a zažil i sérii čtyř titulů v letech 1993 až 1996. Nyní by jeho hráčky rády ukončily desetileté extraligové panování Prostějova.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Sport, volejbal, ženy, extraliga, play off, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.