pátek 29. března 2024 Taťána

V Přerově se letos znovu bude konat festival dračích lodí. Pádlovat budou stovky lidí

Pravidelné hlasité bubnování se bude o víkendu ozývat u přerovské Laguny. Tempo bude udávat pádlujícím posádkám, které se letos zapojí do tradičního festivalu dračích lodí. Do speciálně upravených laminátových kánoí s dračími hlavami a ocasy usedne několik set účastníků, čekají je sprinty i vytrvalostní závody. Atmosféru nadcházejícího festivalu mohu sledovat Přerované již několik týdnů na Bečvě, kde řada posádek pilně trénuje.

„Smyslem festivalu je především si zasportovat a představit náš sport jízdy na dračích lodích veřejnosti," řekl ředitel festivalu Jaromír Maňák. Harmonogram závodu bude podle něj podobný jako loni. V sobotu diváky čeká závod na 200 metrů, v neděli se posádky utkají na kilometrové trase. „Zájem o festival je zatím o něco slabší než loni. V tuto chvíli evidujeme přes 30 posádek, ale očekáváme stále ještě nějaké opozdilce," doplnil Maňák. Do velkých lodí usedá 20 pádlujících, jeden bubeník a jeden kormidelník. Do závodu se tak zapojí letos minimálně přes 600 lidí.

Závody jsou určeny pro širokou veřejnost, zapojují se do nich posádky složené ze spolupracovníků z firem, spolků přátel či škol. Klání se podle pořadatelů účastní lidé všech věkových kategorií. „Závodíme ve čtyřech kategoriích. Jsou to seskupení pod hlavičkami společností a firem, posádky smíšené závodící pod svými jednotlivými názvy, posádky čistě ženské a posádky škol," doplnil Maňák.

Posádky již minimálně měsíc pilně trénují. Koordinace pohybu členů posádek je podle pořadatelů velmi důležitá, podle nich jde o jeden z mála sportů, kdy lidé musejí opravdu táhnout za jeden provaz. „Musí jet stejným tempem, jinak loď nepojede, nepojede dostatečně rychle nebo se budou šermovat pádly. Nejde ani tak o to, jaké má kdo svaly, ale o to, jak se dokáže zkoordinovat a zabrat ve stejný moment. Dračích lodí se tak využívá i při teambuildingových akcích," uvedl již dříve Maňák.

Závody čínských dračích lodí mají mytický základ v období před dvěma tisíci lety. Legenda vypráví o básníku, válečníkovi a filozofovi, který spáchal kvůli zármutku nad tehdejší korupcí sebevraždu skokem do řeky Milo. Když se o tom doslechli jeho přátelé, vypluli na svých rybářských lodích po řece a hledali jeho tělo. Aby zaplašili dravé ryby, bubnovali ve svých lodích a bušili do hladiny řeky pádly. Od těch dob si Číňané každoročně připomínají smrt básníka slavností dračích lodí ve výročí jeho smrti, pátý den pátého čínského měsíce.

Autoři | Foto Jan Kvapil

Štítky ČR, hobby, kondice, kanoistika, Přerov, dračí lodě, sport, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.