pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Česká i evropská špička parkurového skákání se představí v Olomouci

Světového poháru v Olomouci se zúčastní česká i evropská parkurová špička. Závody začínají ve středu, vyvrcholí nedělní velkou cenou. Jedná se o jeden z nejprestižnějších závodů v Česku, letos se koná už pošesté. Z českých elitních jezdců mají ve vrcholné soutěži startovat například Ondřej Zvára, Marek Klus, Rudolf Doležal nebo Jan Štětina. Chybět nebude ani její dvojnásobná vítězka z let 2016 a 2018, Němka Jörne Spreheová. Na tiskové konferenci to uvedla ředitelka závodů Klára Damborská.

Vítěz předloňského ročníku Aleš Opatrný bude na startu chybět, chystá se na olympijskou kvalifikaci, které se koná na konci června v Budapešti. Olomoucká velká cena je sice jednou z olympijských kvalifikačních soutěží, avšak pro jednotlivce.

Pro český tým je zásadní budapešťské kvalifikační klání. Právě tam se rozhodne, zda budou čeští parkuroví jezdci na olympiádě. I proto si Ondřej Zvára do Olomouce veze Quimera a Chaccolana, jeho stájová jednička Cento Lano před Budapeští odpočívá. K české týmové čtveřici budou vedle Opatrného a Zváry v Budapešti patřit i Zuzana Zelinková a Emma Augier de Moussac.

„My jsme se této jedné soutěži snažili podřídit opravdu skoro rok zpět," uvedl dnes Zvára. Jako jediný z týmu je Olomouci, protože jeho domovská stáj je poblíž a i z Olomouce bude po večerech či ránech odjíždět za svou stájovou jedničkou kvůli přípravě na kvalifikační závod.

O start na olympiádě usilovala i Anna Kellnerová, která ale kvůli zranění po pádu nemůže několik měsíců závodit, proto tentokrát do bojů nezasáhne. České jezdectví má ale i jednu trochu nečekanou olympijskou naději. Jezdec všestrannosti (kombinovaná soutěž drezury, parkuru a terénní jízdy) Miloslav Příhoda nasbíral v nedávných kvalifikačních soutěžích vysoké skóre bodů a v případě, že si formu udrží, má velkou šanci o olympiádu bojovat, i když s tím ještě nedávno nepočítal.

Autorem parkurů v Olomouci bude tentokrát Ital Uliano Vezzani, který staví většinu parkurů pro prestižní sérii Global Champions. Zatímco Světový pohár zaštiťuje Mezinárodní jezdecká federace, Global Champions je série závodů po celém světě, kterou založil Nizozemec Jan Tops v roce 2006. Její finále se konalo loni poprvé v pražské O2 areně, kde bude i letos.

Celkem do olomouckého jezdeckého areálu přijede na 300 koní, vypsáno je 24 soutěží, některé jsou určené i speciálně pro mladé koně nebo mladé jezdce včetně kvalifikace na mistrovství Evropy juniorů v nizozemském Zuidwolde.

Autoři | Foto Jan Andreáš

Štítky Sport, jezdectví, parkur, Světový, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.