čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Světový pohár v Olomouci vyhrál Ital Camilli s koněm Jakko. Nejlepší Čech byl pátý

Světový pohár v parkurovém skákání v Olomouci vyhrál Ital Emanuele Camilli s koněm Jakko. Z českých jezdců byl nejlepší Jakub Štěrba s Warness, který skončil pátý. Rudolf Doležal obsadil sedmé místo.

Druhé místo vybojovala Italka Clementina Grossiová s Quasimidem R, která byla jedinou ženou, jež postoupila do závěrečného rozeskakování. Třetí byl Luka Založnik ze Severní Makedonie s Chablou. Dvojnásobná vítězka z let 2016 a 2018 Němka Jörne Spreheová v základním kole dvakrát chybovala a musela se spokojit s 19. příčkou.

Na olomouckých závodech Světového poháru startovalo během pěti dnů zhruba 300 koní. Dohromady vypsali pořadatelé 24 soutěží, dnešní Velká cena byla vrcholem programu. Patřila též mezi jednu z olympijských kvalifikačních soutěží pro jednotlivce. Prestižní závod se konal na Hané už pošesté.

„Bylo to velmi náročné," řekl po závodu Camilli. O vítězství podle něj rozhodlo mimo jiné to, že jeho kůň je dobrý v obratech, tedy při zatáčení na překážky. „Za normálních okolností riskuji ještě o dost více," dodal vítěz s tím, že během parkuru jel více na jistotu a nebyl tolik rychlý, ale dnes to na prvenství stačilo.

S parkurem italského stavitele Uliana Vezzaniho si bez chyby v prvním kole poradilo šest jezdců ze 37 startujících. Podle Štěrby bylo třeba jet velmi přesně, aby kůň neudělal chybu. V rozeskakování pak nejlepší domácí jezdec udělal podle svých slov jednu chybu a shodil jednu z překážek.

Příští týden se v Budapešti uskuteční olympijská kvalifikace, kde se účast v Tokiu pokusí vybojovat český tým ve složení Aleš Opatrný, Ondřej Zvára, Zuzana Zelinková a Emma Augier de Moussac. Právě kvůli blížící se kvalifikaci z této čtveřice startoval v Olomouci pouze Zvára, který to nemá příliš daleko, ale svou stájovou jedničku nechal doma. Opatrný kvůli absenci přišel o možnost navázat v Olomouci na předloňské vítězství.

Autoři | Foto Josef Malinovský

Štítky Sport, jezdectví, parkur, Světový, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.