pátek 29. března 2024 Taťána

Na půlmaratonu se poprvé utkají Kipsang a Kiprotich, Keitany chce zaútočit na rekord závodu

Nedávný držitel světového rekordu v maratonu Wilson Kipsang a olympijský vítěz Stephen Kiprotich z Ugandy spolu závodili už mnohokrát. V sobotu 20. června však Mattoni 1/2Maraton Olomouc bude jejich vůbec prvním společným půlmaratonem. Avšak může se stát, že pozornost na sebe strhne favoritka ženského závodu a běžecká superstar Mary Keitany, která bude v České republice závodit poprvé. České startovní pole reprezetují matadoři RunCzech běžecké ligy Petra Kamínková, Ivana Sekyrová, Jan Kreisinger a Jiří Homoláč.

Tři prvotřídní atleti budou čelit opravdu silné konkurenci a vítězství nemají zdaleka zaručeno. Na startu bude hned devět atletů, kteří mají půlmaraton zaběhnutý pod 62 minut. S Mary Keitany poběží pět dalších atletek s osobními maximy pod 70 minut. Toto hvězdné složení olomouckého startovního pole činí z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc jeden z předních světových závodů tohoto běžeckého léta a dokládá, že Olomouc si zlatou známku kvality IAAF opravdu zaslouží. „Nestává se často, aby se takové hvězdy potkaly v jenom závodě. A když ano, tak je to v New Yorku nebo Londýně, ale my je máme teď v Olomouci. To je něco neuvěřitelného,” raduje se prezident organizačního výboru Carlo Capalbo. Přímý přenos závodu můžete sledovat v sobotu od 18:45 na www.runczech.com.

„Jsem hrdý, že můžu takovéto běžce přivítat právě v Olomouci. Pro letošek jsme získali zlatou známku, což je pro nás čest i závazek zároveň. Myslím, že takto nabité startovní pole kvalitu závodu dokonale stvrzuje,” pochvaluje si primátor města Olomouc Antonín Staněk. Původně měl sám běžet, nakonec mu však kvůli zdravotním problémům se zády zůstala role startéra závodu. „Loni jsme si vyzkoušel roli dobrovolníka, letos ho odstartuji a dobrovolnickou funkci převezme syn,” doplňuje.

Náměstek hetjmana Olomouckého kraje k tomu dodává: „Díky fotbalu se Olomouc v červnu stala hlavním evropským městem sportu, díky půlmaratonu a jeho běžeckým hvězdám hlavním světovým městem sportu,” propojuje fotbalové Euro hráčů do 21 let a Mattoni 1/2Maraton Olomouc Radovan Rašťák.

Půlmaratonský čas 58:59 Wilsona Kipsanga je nejrychlejším z olomouckého startovního pole. Muž, který ho loni překvapivě porazil, Geoffrey Ronoh, se na poslední chvíli ze závodu omluvil kvůli zranění kolene, ale kromě Kiprotiche bude čelit dalším kvalitním soupeřům. Jedním z nich je Jonathan Maiyo, jehož osobní rekord 59:02 je hluboko pod hodinu a jen o tři sekundy pomalejší než Kipsangův.

„Loni jsem si závod opravdu užil, jsem rád, že jsem mohl přijet znovu,” říká třiatřicetiletý Wilson Kipsang a dodává: „Tentokrát jsem na závod dobře připraven a jsem tu, abych vyhrál. Tento půlmaraton je pro mě zároveň testem před mistrovstvím světa v maratonu. Po Olomouci se už budu soustředit jen na něj.”

Pro olympijského vítěze a mistra světa Stephena Kiprotiche bude Mattoni 1/2Maraton Olomouc teprve druhý letošní start a první půlmaratonský závod. Šestadvacetiletý atlet ukázal dobrou formu v únoru v Tokiu, kde doběhl druhý a vylepšil svůj vlastní ugandský rekord o 47 vteřin na 2:06:33. Sobotní půlmaraton pro něj bude důležitým testem formy, kterou ladí na obhajobu titulu mistra světa na srpnovém světovém šampionátu v Pekingu. Jeho prozatimní nejlepší půlmaratonský čas je 1:01:15. „Připravuji se na Peking, proto jsem poslední dobou nezávodil,” sděluje Kiprotich.

Skóre vzájemných soubojů Kipsang-Kiprotich jasně vede Kipsang, ale Kiprotich ho porazil v nejdůležitějím závodě na Olympijských hrách v Londýně. Zatímco Kiprotich se radoval z překvapivého vítězství, Kipsang doběhl na třetím místě. V Londýně (2013 a 2014) a New Yorku (2014) byl poraženým naopak Kiprotich.

Mary Keitany je druhou nejrychlejší půlmaratonskou běžkyní všech dob a do loňského roku byla také držitelkou světového rekordu v hodnotě 1:05:50. Před týdnem prokázala vynikající formu v New Yorku, kde zvítězila ve velmi těžkých podmínkách v závodě na 10 km v čase 31:15. “Jsem připravena a těším se na dobrý závod,” říká Mary Keitany.

Mary je jasnou favoritkou. Časy dalších běžkyň zdaleka nedosahují jejích kvalit, ale i tak časy dalších běžkyň slibují souboj hluboko pod hranicí 70 minut. Helah Kiprop přijíždí do Olomouce s časem 1:07:39, další její soupeřkou je vítězka Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice a letos zatím neporažená Rose Chelimo s časem 1:08:22.

Šestý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc si nenechá ujít ani olomoucká rodačka Petra Kamínková a její věčná rivalka Ivana Sekyrová. Představí se i mistryně republiky v maratonu Šárka Macháčková.

Mezi českými muži svedou souboj Jan Kreisinger a Jiří Homoláč. Letos se v rámci závodů RunCzech potkali jen v Karlových Varech, kde jasně zvítězil Jan Kreisinger.

Půlmaratonské oslavy začaly již v pátek ráno otevřením Moravia Sport Expa, které je otevřené běžcům a všem návštěvníkům v pátek a v sobotu do 19 hodin. V sobotu už se veškeré dění bude soustředit kolem Horního náměstí, kde v 17 hodin odstartuje dm rodinný běh s 2 900 malými i velkými běžci a v 19 hodin potom Mattoni 1/2Maraton Olomouc s účastí 5 500 běžců. „Trasa nedoznala oproti loňsku výraznějších změn. Loni se zaběhly hned čtyři rekordy závodu, letos by měla být trasa ještě rychlejší, protože jsme eliminovali část se stoupáním a kostkami,” doplňuje ředitel závodu Václav Skřivánek.

Zdroj: PR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.