pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucké volejbalistky dál posilují. Podepsaly posily z Běloruska a Ukrajiny

Zatímco si volejbalistky mistrovské Olomouce užívají zasloužené volno, tak klubové vedení potí košile v parných letních dnech při stavbě nového týmu. Velmi rychle dokázali na Hané najít novou blokařku, když podepsali Veroniku Bezhandolskou z Prostějova. Nyní k ní přibyly dvě nové útočné tváře, když vedení přivedlo Bělorusku Anastasii Kazachenko a Gannu Burbelyuk z Ukrajiny.

Velmi silnou obrannou hradbu vyztužila po sezoně Veronika Bezhandolská, kterou si vedení vyhlédlo v nedalekém Prostějově. Tam bulharská blokařka odváděla kvalitní výkony a řadila se mezi to nejlepší, co bylo k vidění na extraligové scéně.

„Verča se nám líbila. Jsme rádi, že jsme ji podepsali a doufám, že splní naše očekávání,“ prohlásil již dříve pro klubový web trenér Jiří Teplý. „Jsem ráda, že můžu být součástí týmu,“ těší Veroniku Bezhandolskou.

Ta se může těšit, že zažije bitvu o Hanou z opačné strany. „Atmosféru v olomoucké hale mám ráda. Chodí hodně lidí, což se odráží pozitivně na výkonu,“ stihla si všimnout šestadvacetiletá Bulharka Bezhandolská. „Myslím si, že s nimi máme šanci i v kvalifikaci Ligy mistryň, ale budeme to těžké,“ dodává.

Olomouc dělí dvě utkání od základní skupiny nejprestižnější klubové soutěže v Evropě. Nutno podotknout, že los se s ní příliš nemazlil. V závěrečném kole pravděpodobně narazí svěřenkyně Jiřího Teplého na ukrajinský Chimik Južnyj.

„Musíme tým doplnit minimálně o dvě smečařky a univerzálku,“ řekl dříve pro klubový web trenér Teplý, kde ho tlačí bota po odchodu útočných opor. Jednání se rozběhla koncem června, aby je v červenci vedení Olomouce dotáhlo do úspěšného konce. „Jsme rádi, že jsme je podepsali. Měli jsme je tady obě na zkoušku, tak víme, do čeho jdeme,“ hlásí trenér Jiří Teplý.

Z Běloruska přichází smečařka Anastasiya Kazachenko, která nastupovala v tamní nejvyšší soutěži za tým Zhemchuzhina Polessia. „Přijela jsem na zkoušku a po ní dostala nabídku tady hrát. Olomouc je velmi dobrý klub, navíc je tu krásné město a líbí se mi tady,“ řekla dvaadvacetiletá Běloruska k podpisu smlouvy.

„Jsem plná očekávání. Dívala jsem se, že v Olomouci mají lidé volejbal rádi a chodí fandit, taková podpora je super,“ těší se na první zahraniční angažmá Kazachenko.

Druhou útočnou posilou je pak šestadvacetiletá Ganna Burbelyuk. V rodačce z ukrajinského Simferopolu získal trenér Teplý kromě smečařky také alternativu na post univerzálky. Přestup do Olomouce jí doporučila její kamarádka Tetiana Karpushyna, která působila v nedalekém Šternberku.

„Slyšela jsem od ní na Olomouc samou chválu. Navíc jsem se chtěla volejbalově posunout dál,“ říká Ganna Burbelyuk, kterou si v mládí vyhlédla slavná ruská Uralochka.

„Trénovala jsem v jejích kempech, ale pak mě poslali na hostování,“ vypráví o dvou letech, které strávila v Bělorusku. Poté zamířila do Izraele, rok strávila v Kazachstánu a loňský ročník dohrávala opět v Izraeli, když se vracela po zranění.

„V Česku se mi líbí, Olomouc je krásné město a těším se na evropské poháry,“ uzavírá Burbelyuk, která je ráda, když ji lidé oslovují Ann.

Tisková zpráva | Foto Facebook VK "Šelmy" Brno

Štítky volejbal, posily, VK UP, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.