pátek 26. dubna 2024 Oto

Stovky lidí míří do půjčoven s lyžemi. Až od pondělí je mohly vrátit

S lyžemi i snowbooardy v rukou, paradoxně až téměř na začátku května, míří ode dneška do půjčoven v Olomouckém kraji stovky lidí. Dosud totiž lyžařské vybavení tito skalní lyžaři vrátit nemohli, půjčovny se stejně jako ostatní provozovny náhle uzavřely v polovině března. Otevřít mohou až ode dneška, prodlužují zároveň termíny na vrácení.

Náporu lyžařů dnes čelila například půjčovna lyží Skimax v Olomouci, která půjčuje lyžařskou výbavu milovníkům zimních sportů nejen z regionu, ale i z celé republiky. Výbavu zaměstnanci přebírali na parkovišti.

Skimax dal lyžařům termín na vrácení vypůjčeného lyžařského vybavení bez sankcí do 16. května. Týká se to až několika tisíc lidí. I samotná provozovna na svých stránkách avizuje, že zapůjčenou výbavu bude vracet extrémní množství lidí ve velmi krátkém termínu. "Ode dneška již mají lidé možnost vybavení vracet, dnes jsme otevírali první den. Rozjíždí se to ve velkém, lidí je tady fakt hromada. Máme kolem 5000 výpůjčních smluv. Vybavení přebíráme venku na parkovišti," řekl zástupce provozovny.

Půjčovna se na nápor kvůli vracení lyží a snowboardů připravila. Kvůli zachování co největšího bezpečí vybírají zboží její zaměstnanci na stanovištích umístěných na parkovišti před prodejnou; stanoviště jsouod sebe v rozestupu dvou metrů. Všichni zaměstnanci jsou vybaveni ochrannými rouškami i rukavicemi a se stejným apelem se obracejí na zákazníky. Zástupci Skimaxu upozornili na to, že kvůli extrémnímu počtu vracejících nebudou brát až do 16. května ani telefony v prodejně i v půjčovně.

Lyže mohou ode dneška vracet lidé i do olomoucké prodejny a půjčovny Repasport. V minulých letech bylo přitom v tomto období již veškeré lyžařské vybavení vráceno, nyní museli její zaměstnanci prodlužovat termíny. "Půjčeno máme zhruba sto párů lyží. Běžně míváme otevřeno do konce dubna, nyní budeme mít otevřeno i v květnu. Lidé mají čtyři týdny na to, aby lyže přišli vrátit. Snažil jsem se to rozvolnit, kontaktoval jsem i lidi, aby přišli i v květnu, že je na to více dní, tak doufám, že tady nebude hned nápor," řekl dnes zástupce Repasportu.

Několik set lyží zůstalo dosud ležet na chodbách či půdách také milovníkům lyžování, kteří si výbavu zapůjčili z přerovské prodejny a půjčovny Jankusport. S vracením tady pospíchat nemusejí, žádný termín jim zástupci půjčovny zatím nedali. "Nechali jsme lidem zatím lyže doma, ať je nekumulujeme u nás na prodejně. Chceme tím eliminovat riziko nakažení i nás, zaměstnanců. Jde nám o to, aby vracení bylo co nejpomalejší a nejrozmnělnější. Když někdo přijde s lyžemi v ruce, tak je vezmeme, ale informovat zákazníky, aby nám to houfně vraceli, nechceme," řekl dnes majitel provozovny Jaroslav Janků. "Když to někomu doma vadí a zavazí, nechť to doveze. Ale nebazíruju na tom. Do zimy je času dost," podotkl s úsměvem majitel prodejny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, rekreace, služby, Olomoucký kraj, lyže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.