čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ecce Homo se letos v červnu nepojede, bude se konat později

Pořadatelé kvůli pandemii nového typu koronaviru a následným preventivním opatřením zrušili na červen plánovaný automobilový závod do vrchu na slavné trati Ecce Homo ve Šternberku na Olomoucku. Akci chtějí uspořádat později. Na internetových stránkách šternberské radnice to oznámil Automotoklub Ecce Hommo Šternberk.

Podle původního harmonogramu se mělo závodit od 5. do 7. června. „Vzhledem ke všem nařízením vlády a vzhledem k bezpečnosti nás všech není možné závod uspořádat. Zároveň s tím se nebude konat ani doprovodný program na náměstí - Město v pohybu," uvedli organizátoři.

Závod byl zatím odložen. „Pokud to bude jen trochu možné a reálné, tak stanovíme jiné, pozdější datum pro uspořádání Ecce Homo. Toto ale záleží na nařízení, která budou dále vydaná. Vzhledem k omezenému počtu osob na akcích je šance spíše malá," upozornili organizátoři.

Na závodní trati Ecce Homo u Šternberka se závody do vrchu konají pravidelně. První se jel v roce 1905. Závodníci 7800 metrů dlouhou trať zdolávají stále rychleji. V roce 1972 měl nejrychlejší jezdec průměrnou rychlost zhruba 109 kilometrů za hodinu, aktuální rekord je bezmála 170 kilometrů za hodinu. V některých úsecích automobily po trati uhánějí rychlostí přes 250 kilometrů za hodinu.

Kalendář letošního vrchařského ME pandemie výrazně poznamenala. Z dvanáctidílného seriálu, který měl začít už v dubnu, bylo včetně Šternberka zrušeno či odloženo už deset závodů. Aktuálně by měl šampionát začít až na konci srpna ve slovinské Ilirské Bystrici.

Autoři | Foto David Superata

Štítky Sport, motorismus, koronavirus, vrchy, Evropa, Šternberk, odložení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.