čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Václav Dostalík, známý olomoucký atlet, oslavil životní jubileum

V minulých dnech se dožil významného životního jubilea 80 let jeden z nejstarších a ještě stále aktivních členů Atletického klubu Olomouc Václav Dostalík.

Ke sportu se dostal jako učeň v Mariánském Údolí, kdy 15. února roku 1955 běžel šestikilometrový závod na lyžích v rámci Sportovních her mládeže při spartakiádě.  V roce 1956 se dočetl o náborových závodech v atletice, které organizoval legendární Jaroslav Slavíček, ve kterých mimo jiné byla i chůze. V dalších náborových závodech o týden později na tříkilometrové trati skončil druhý časem 18:26 min. Závodní chůze se mu zalíbila natolik, že se stala jeho celoživotní disciplinou.

Jeho tréninková píle a čistý chodecký styl jej zařadila mezi tehdejší nejlepší chodce na padesátikilometrové trati. Svoji vlast reprezentoval na třech mezistátních utkáních. Stal se rovněž spoluzakladatelem chodeckého závodu Olomoucká dvacítka a jako jediný chodec se zúčastnil všech dosavadních 53 ročníků. V kategorii mužů v 1. ročníku v roce 1967  zvítězil rovněž na 10 km trati na kolonádě Smetanových sadů časem  47:54,8 min.

V posledních letech se rovněž zúčastňuje veteránských Mistrovství Evropy a světa a v roce 2019 si v soutěži tříčlenných  družstev  na MS v halové atletice v polské Toruni vybojoval v závodě na 10 km bronzovou medaili.  V září pak startoval na ME veteránů na dráze v italských Benátkách, kde v soutěži družstev na chodeckých tratích  10 a 20 km získal stříbrnou a bronzovou medaili. Václav Dostalík nezahálí ani v místě bydliště v Lutíně, kde  na místním fotbalové stadionu a později na 200 m tartanové dráze u místní základní školy v loňském roce uspořádal již 26. ročník VC obce Lutín běhu mládeže do 14 let, kde samozřejmě do programu zařadil závod v chůzi na 1.000 m pro všechny věkové kategorie a příchozí.  Před několika lety se závodu na 800 m účastnila  v kategorii dívek i Michaela Gieselová, která je v současné době platnou členkou ligového družstva žen AK Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Václav Dostalík, Olomouc, atletika, atlet, chůze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.