pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Je libo zacvičit si venku? Na Povlu funguje nová venkovní posilovna

Již pár dnů mohou zájemci o venkovní cvičení a posilování využít novou, profesionální venkovní posilovnu v městské části Povel. Sportoviště za půl milionu korun se nachází ve vnitrobloku bytových domů v ulici Kischova.

Podle radních je výhodou nového posilovacího areálu především jeho dobrá dostupnost, minimální nároky na údržbu a neomezený provoz a zacvičit si může opravdu každý.

„Jde v podstatě o posilovnu pod širým nebem, která je určena k efektivnímu cvičení s vahou vlastního těla. Soustavu cvičebního nářadí nového trendového sportoviště mohou využít děti, mládež i dospělí,“ popsal náměstek primátora Aleš Jakubec.

Posilovací park, který zahrnuje systém hrazd, žebříků, bradel, laviček a kruhů, vyrostl v areálu jednoho z nejlidnatějších sídlišť ve městě. „Na jeho výstavbě se podíleli sami vyznavači tohoto druhu sportu, u něhož je prokázáno, že je pro člověka velmi příznivý. Nenamáhá tolik vazy ani šlachy, je daleko šetrnější ke kloubům a jednoznačně vede ke zvýšení celkové tělesné kondice,“ objasnil náměstek Jakubec.

Martin Polášek, který se na výstavbě nové venkovní posilovny podílel, vysvětluje hlavní principy street workoutu: „Je vědecky dokázáno, že cvičení s vahou vlastního těla, je pro člověka mnohem vhodnější než cvičení se závažím. Tento druh cvičení u nás zažívá v posledních letech obrovský boom. Základy tohoto stylu tréninku jsou přitom známé tisíce let, jejich počátek najdeme v řecko-římské gymnastice. Celé workoutové hriště jsme postavili tzv. na klíč, tedy od výkopových prací, základové betonové desky, přes pokrytí tartanem, včetně hlavní konstrukce a doplňků jako jsou lavičky i malá bradla a informační cedule. Každoročně budeme provádět také kontrolu a případný servis,“ uvedl Martin Polášek.

„Jsem přesvědčen, že jde o další důležitý krok v rozšíření nabídky zdravé alternativy trávení volného času ve veřejném prostoru. Tento druh sportu navíc generuje nové skupiny sportovních nadšenců především mezi mladými lidmi. Je proto i dobrou prevencí, protože je může odvést například od pití alkoholu, kouření či častého vysedávání u PC,“ vyzdvihuje pozitiva projektu náměstek Aleš Jakubec.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.